Zoeken naar gevallen soldaten in Oost-Oekraïne

Screenshot YouTube-filmpje BBC News

Vroeger zochten ze naar vermisten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlogen en hadden ze geluk als ze een naamplaatje vonden waar nog een naam op stond. Het afgelopen jaar zochten ze naar dode soldaten en hadden ze geluk als ze zelf niet geraakt werden door geschut.

Vrijwilligersorganisatie ‘Zwarte Tulp’ - de naam is ontleend aan het transportvliegtuig waarin de lichamen van gedode sovjetsoldaten werden vervoerd tijdens de oorlog in Afghanistan (1979 tot 1989) - begon haar werk in Oost-Oekraïne vorig jaar op 3 september, meldde Radio Free Europe. Enkele tientallen vrijwilligers hadden de taak om de honderden vermiste soldaten terug te vinden. Het conflict in de Donbas heeft inmiddels 2.300 soldaten het leven gekost, aldus de meest recente officiële cijfers uit Kiev. Ruim 270 militairen zouden vermist zijn.

BBC News maakte een korte reportage over de organisatie, en interviewde de vrouw van een militair die al een jaar vermist is.

Lees ook: Het hele bericht van Radio Free Europe over het werk van Zwarte Tulp.
    • Laura Klompenhouwer