Franse Areva lonkt naar China

Koeltorens van kerncentrale van Areva bij Nogent-sur-Seine. Foto Bloomberg

Het Franse Areva, dat onder meer kernreactoren maakt en een uraniummijn exploiteert, heeft investeringen van Chinese energiebedrijven nodig. Die zijn volgens topman Philippe Varin cruciaal voor de toekomst van het concern, zo zei hij gisteren in de krant Le Journal du Dimanche. „Het is nu het moment om samen te werken, omdat de nucleaire sector in China blijft groeien en technologie nodig heeft”, aldus de topman.

Kenners denken dat er de komende tien jaar in China mogelijk honderd kernreactoren worden gebouwd. Areva, waarvan de Franse staat bijna 90 procent van de aandelen bezit, kampt met grote problemen. Het moest miljarden afschrijven op nucleaire projecten in Finland en de overgang naar andere energievormen in Duitsland en Japan. Het stelde eind vorige week nog tot 2017 minimaal 3,4 miljard euro nodig te hebben. Toen maakte het ook bekend een meerderheidsbelang in zijn nucleaire reactordivisie te verkopen aan het Franse staatsenergiebedrijf Électricité de France (EDF). Kandidaten die Areva zal benaderen zijn China National Nuclear Corp (CNNC) en China General Nuclear Corporation (CGN). (Bloomberg / ANP)