Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Human interest

Janneke Vreugdenhil. Eten uit de volkstuin

Elke moestuinder kent het probleem: op een gegeven moment is alles in de tuin tegelijkertijd oogstrijp en weet je van gekkigheid niet meer wat je nu weer eens met die courgettes, sperziebonen, bieten, rabarber, sla, rucola, snijbiet, tomaten, aalbessen of

pruimen aan moet. Nou ja, probleem. Laten we het niet overdrijven. Luxeprobleem. Er zijn namelijk altijd wel weer nieuwe manieren te bedenken om van die overvloed te genieten. Dat is nu eigenlijk juist het leuke eraan: het dwingt je om creatief te zijn in de keuken.

Toch is het soms ook wel fijn als iemand je wat ideeën aan de hand doet. Daarom koken we deze week uit Eten uit de volkstuin van Marleen van Es. Van Es is niet alleen fotograaf en vormgever, maar ook enthousiast moestuinder. Ze heeft een blog (etenuitdevolkstuin.nl) waarop ze in woord en beeld verslag doet van haar ontdekkingen, haar mislukkingen en triomfen in een Utrechtse volkstuin. En, zoals dat tegenwoordig nogal eens gaat, ontstond uit het blog een boek, dat deze zomer verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Van Es is een relaxte tuinder. Tussen de sperziebonen mag gerust een stokroos groeien, de rucola mag van haar best bloeien en het kan zomaar gebeuren dat er opeens pastinaken opschieten tussen de courgetteplanten. Haar tuin is een rommeltje, schrijft ze zelf. „Deze manier van moestuinieren levert ongetwijfeld niet de grootst mogelijke oogst op. Maar het is wel een manier waaraan ik veel plezier beleef.”

Eten uit de volkstuin is al net zo fris van toon en uiterlijk als het blog waarop het gebaseerd is. Een prettig, opgewekt boek met net voldoende basisinformatie over zaaien, bemesten en oogsten om zelf aan de slag te gaan. Er staat een zaaikalender in en een handleiding voor het maken van goede compost, maar bijvoorbeeld ook een stukje over wildplukken en over het kweken van erwtenscheuten. Plus - het is tenslotte bovenal een kookboek – een honderdtal zeer maakbare en vaak originele recepten om de oogst mee te verwerken.

Daarmee gaan we komende dagen aan de slag. Morgen twee smoothies, waaronder een verrassende met courgette. Woensdag rollen we sushi van snijbiet. Donderdag maken we komkommer in. En voor vrijdag heb ik een leuk weekendprojectje gepland: een focaccia met aardappel.