Hoe populair is Heineken nog in Nederland?

Foto iStock

De Nederlandse biermarkt is verzadigd, zei de nieuwe Heineken-topman Pascal Gilet al bij zijn aantreden in december. Vandaag komt de bierbrouwer met halfjaarcijfers. Hoe gaat het met de populariteit van Heineken in Nederland?

Update: Heineken zag zijn omzet in het eerste half jaar met 6,7 procent stijgen tot 9,9 miljard euro. Een teruglopende afzet in Europa werd gecompenseerd door een stijgende verkoop in met name in Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers. De bierbrouwer verkocht in totaal 1 procent meer bier dan in dezelfde periode vorig jaar.

Horeca-onderzoeksbureau Datlinq analyseerde de populariteit van verschillende Nederlandse biermerken in de twaalf provincies. Deze cijfers, over het meest recente jaar 2014, laten het percentage horecagelegenheden dat een bepaald biermerk schenkt zien.

Met typische regionale verschillen als gevolg. Zo zweren kroegen in Limburg voornamelijk bij Brand, is Grolsch in Overijssel het grootst en is de kans groot dat je in Brabant Bavaria op de tap vindt. En Heineken? De horeca in de Randstedelijke en noordelijke provincies schenken voornamelijk het bier in de groene fles.

Maar dat aandeel slinkt, blijkt uit de cijfers van Datlinq. Kijken we naar de verandering tussen 2010 en 2014 dan valt op dat het percentage horecagelegenheden dat Heineken schenkt in vrijwel alle provincies daalt. Alleen in Friesland noteert het biermerk nog een klein plusje. Landelijk gezien moest Heineken 3,7 procentpunt inleveren ten opzichte van 2014.

Moet Heineken zich al zorgen gaan maken? Mwah. De laatste jaarcijfers, 21 miljard euro omzet en 1,8 miljard euro winst, waren goed. Ook scoorde dochtermerk Amstel (met Radler).

Daarbij hebben misschien wat minder horecagelegenheden Heineken op tap, de festivalmarkt is inmiddels wel veroverd. Muzieksite 3voor12 bekeek welke biermerken de grootste Nederlandse festivals schenken. Er doen überhaupt maar zes spelers mee, waarvan Heineken veruit het meest vertegenwoordigd is. Vanaf dit jaar stroomt er zelfs op Lowlands, waar Grolsch altijd bierleverancier was, ook Heineken uit de tap.

heineken-festivals-bollenmapdefv2

    • Yordi Dam