Het miljoenenimperium van Michael Jordan in zeven getallen

EPA

Arme Michael Jordan. De oude NBA-ster verloor onlangs bij het hooggerechtshof van China een rechtszaak die hij in 2012 had aangespannen had tegen het Chinese kledingmerk Qiaodan Sports. Of is Jordan eigenlijk niet zo zielig?

Wat is er precies aan de hand?

Links het oorspronkelijke Jordan-logo. Rechts de Chinese variant (Weibo).

Links het oorspronkelijke Jordan-logo. Rechts de Chinese variant (Weibo).

Qiaodan maakt basketbaltenues en -schoenen met Jordans rugnummer 23, met nagenoeg hetzelfde dunkende logo maar bovenal: zijn naam. “Qiaodan” is de Chinese verbastering van Jordan. In het basketbalgekke land noemen ze hem al zo sinds de jaren tachtig, zeggen zijn advocaten.

De Chinese rechters waren niet te vermurwen. Het is niet bewezen dat Jordan in dit geval naar de basketballer verwijst, zo zei het hof (link in Mandarijn). Bovendien: het dunkende logo is zo abstract, het zou iedereen kunnen zijn.

Maar zijn kansen zijn nog niet verkeken: in Shanghai loopt nog een andere zaak tegen het merk.

Toch heeft de 52-jarige basketballer weinig reden tot klagen. Zijn miljoenenimperium in zeven getallen.

100 miljoen dollar

De inkomsten van Jordan in 2014. Dat is een slordige 20 miljoen dollar meer dan Cristiano Ronaldo – de best verdienende voetballer ter wereld. Let wel: Jordan basketbalt al sinds 2003 niet meer.

2.6 miljard dollar

Jordan verdient voornamelijk geld met de royalty’s van de verkoop van zijn nog altijd mateloos populaire sneakerserie de Nike Air Jordans, in 1985 voor het eerst uitgegeven. In 2014 verdiende Nike 2,6 miljard dollar aan de verkoop van het schoeisel. Daar komt dat van andere basketballers niet eens bij in de buurt:

Volgens Forbes hebben de basketbalschoenen van Jordan een marktaandeel van 58 procent in de VS. De oud-basketballer heeft verder nog sponsordeals met Gatorade, Hanes, Upper Deck, 2K Sports en Five Star Fragrances.

Een miljard dollar

Volgens Forbes het totale vermogen van Jordan. Daarmee is hij de eerste sporter ooit met een nettowaarde van meer dan een miljard dollar (ruim 900 miljoen euro).

6000

De Wall Street Journal zocht dit jaar uit hoe vaak iemand de ‘Michael Jordan van’ werd genoemd, om aan te geven dat deze persoon ergens het beste in is. Ze vonden meer dan zesduizend voorbeelden in kranten wereldwijd. Waaronder de Michael Jordan van jodelen, houthakken en Russisch waterpolo.

89,5 procent

Jordan is niet alleen één van de bekendste basketballers aller tijden. Hij is ook nog eens een succesvol zakenman. Sinds 2010 is Jordan namelijk eigenaar van basketbalteam Charlotte Hornets, uit zijn thuisstaat North Carolina. Voor 275 miljoen dollar kocht hij een aandeel van 89,5 procent in de club. De huidige waarde van het aandeel wordt geschat op 500 miljoen dollar.

Zeven

Zoveel restaurants bezit Michael Jordan in de VS. En bonusfeitje: hij beheert ook een autodealer in North Carolina, Michael Jordan Nissan.

417

Zo vaak is Michael Jordan tot 2014 genoemd in de teksten van hiphopnummers. Dat zocht website Pure Information uit. Daarin overtreft hij zijn medebasketballers ruimschoots: Kobe Bryant, de op een na meest genoemde basketballer in rapnummers, werd 162 keer genoemd.

Dit blijkt ook uit de cijfers van website Rap Genius, waar je kan opvragen hoe vaak iemand genoemd wordt in hiphopliedjes:

    • Guus Ritzen