Griekse beurs na vijf weken weer open - koersval van 23 procent

Mensen in de lobby van de beurs in Athene vorige maand. De beurs was vijf weken gesloten. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De Griekse aandelenbeurs in Athene is vanochtend na vijf weken weer opengegaan. De beurs was vijf weken gesloten op last van de overheid nadat Griekenland in een financiële crisis belandde vanwege de vastgelopen onderhandelingen met Europa. De beurskoers kelderde vanochtend na opening ruim twintig procent.

De banken, die eveneens eind juni werden gesloten om te voorkomen dat ze zouden omvallen, zijn sinds 20 juli weer open. De heropening van de beurs werd enkele keren uitgesteld. Het Griekse ministerie van Financiën heeft nu toestemming gegeven, al zijn aan de Griekse handelaren wel beperkingen opgelegd. Zij mogen alleen aandelen kopen met nieuw geld, zoals bijvoorbeeld geld uit buitenlandse fondsen. Voor buitenlandse handelaren gelden geen beperkingen.

De belangrijkste beursindex in Athene opende even na 9.30 uur vanochtend bijna 23 procent lager. Enkele financiële fondsen kelderden dertig procent, het maximale verlies dat een fonds op de Griekse beurs in één keer kan laten noteren. Met het verlies viel de beurs vanochtend terug tot het niveau van medio 2012. In de weken tot aan de sluiting, eind juni, toonden de koersen nog enig herstel, waardoor het verlies voor 2015 tot maandag beperkt bleef tot 3,5 procent.

Ook uit andere cijfers bleek vanochtend de impact van de recente financiële crisis op de Griekse economie: de bedrijvigheid in Griekenland daalde vorige maand ongekend sterk. De zogeheten inkoopmanagersindex voor de Griekse industrie ging in juli van 46,9 naar 30,2. Aangezien een stand lager dan 50 al duidt op krimp, wijst de uitslag voor Griekenland op een enorme achteruitgang. De krimp kwam onder meer doordat de nieuwe orders nagenoeg stilvielen, terwijl het bijzonder moeilijk was voor Griekse fabrieken om grondstoffen te kopen.

Onderhandelingen onder grote druk

In Athene gaan intussen de onderhandelingen tussen de Griekse regering en de schuldeisers over de precieze invulling van een nieuw financieel hulppakket door. Het IMF zette die besprekingen eind vorige week onder druk door te zeggen dat het fonds wel zal meepraten bij de onderhandelingen over invulling van het akkoord van vorige maand, maar niet formeel. Het IMF zal pas officieel meedoen als aan twee voorwaarden is voldaan: Griekenland moet volledig akkoord zijn gegaan met een aantal hervormingen, en de Europese schuldeisers moeten hebben ingestemd met schuldverlichting. Dat laatste is een taboe voor veel eurolanden, waaronder Duitsland.

In Europa is verder twijfel over de wil van de Griekse regering om de afgesproken hervormingen daadwerkelijk door te voeren. Premier Tsipras staat bovendien binnen zijn eigen Syriza-partij onder grote druk: veel leden willen Tsipras niet laten vallen, maar verzetten zich tegen de stringente afspraken over de begroting die de regering met Europa heeft gemaakt.

    • Pim van den Dool