Financieel topman Delta Lloyd treedt toch terug, ondanks uitspraak rechter

Emiel Roozen (tweede van rechts) hier op archiefbeeld. Foto EPA / Justin Lane

Emiel Roozen stapt per direct op als financieel directeur bij verzekeraar Delta Lloyd, ook al mocht hij van de rechter voorlopig aanblijven. Hij heeft daartoe besloten in het belang van het bedrijf, zo meldt Delta Lloyd vandaag in een verklaring. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Jean Frijns, stapt op.

De positie van Roozen stond eerder onder druk, nadat De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs besloot dat de financieel directeur per 2016 moest opstappen. De toezichthouder legde Delta Lloyd eveneens een boete van 23 miljoen euro op, omdat het concern geld zou hebben verdiend aan handel op basis van vertrouwelijke informatie.

Delta Lloyd vocht beide besluiten aan bij de rechter en die bepaalde vrijdag dat de boete voor de verzekeraar terecht is. Het geëiste vertrek van Roozen was voorlopig echter van de baan. Maar nu de rechter heeft bepaald dat de boete voor Delta Lloyd terecht is, “is het belangrijk om deze zaak zo snel mogelijk achter ons te laten”, aldus president-commissaris Frijns.

In juni 2012 verkocht Delta Lloyd voor honderden miljoenen euro’s aan financiële instrumenten die de verzekeraar moesten indekken tegen renteschommelingen. Dit gebeurde in de aanloop naar een besluit van DNB om een vaste rekenrente in te voeren, die een lagere risicodekking mogelijk zou maken. Volgens DNB heeft Delta Lloyd toen geprofiteerd van vertrouwelijke informatie die van DNB afkomstig was.

    • Joost Pijpker