Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ex-handelaar schuldig bevonden aan Libor-schandaal: 14 jaar cel

Een voormalig handelaar voor de banken UBS en Citigroup is schuldig bevonden aan (samenzwering tot) het manipuleren van de internationale Libor-rente.

Hayes buiten Crown Court in Londen in 2013
Hayes buiten Crown Court in Londen in 2013 Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Een voormalig derivatenhandelaar voor de banken UBS en Citigroup is door een jury in het Londense Southwark schuldig bevonden aan (samenzwering tot) het manipuleren van de internationale Libor-rente. De 35-jarige Tom Hayes is de eerste van vele verdachten van de fraude met het interbancaire rentetarief die is veroordeeld, melden persbureaus AFP en Reuters. Hij is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf.

Hayes riskeerde per aanklacht voor samenzwering een gevangenisstraf van 10 jaar. Volgens het Britse Serious Fraud Office (SFO) zette hij een netwerk van handelaren op bij tien verschillende financiële instellingen. Het SFO meent dat hij zijn tussenpersonen met vleierijen en steekpenningen overhaalde om het rentetarief - dat de kosten van interbancaire leningen moest reflecteren - te manipuleren.

‘Hoera, mooi teamwerk’

Hayes bekende begin vorige maand meteen schuld en verklaarde dat zijn oude bazen, inclusief de topman van UBS, wisten van de fraude die hij en verdachten van andere banken hebben gepleegd. “Mijn managers wisten alles wat ik deed.”

De in december 2012 gearresteerde Hayes zei tijdens de rechtszaak dat hij transparant was geweest over zijn handelen. Hij kreeg geen training voor het manipuleren van de rente. Libor was in de tijd dat hij ermee begon nog ongereguleerd. Hij was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust en liet dan ook een spoor aan e-mails en chats achter. Hij verklaarde in documenten die in de rechtszaal zijn gebruikt:

“[Ik was] of de domste fraudeur ooit, omdat ik alles opschreef, of er was iets in mij dat er echt niet bij stilstond. Ik ben misschien heel veel, maar niet dom.”

Betrokken valutahandelaren deelden vertrouwelijke informatie over klanten met elkaar en gebruikten die om transacties naar hun hand te zetten. Dat ging ten koste van klanten. In de aparte chatrooms die waren opgericht om informatie uit te wisselen vond de Britse toezichthouder FCA bewijzen voor de samenzwering. Na een transactie waarbij de betrokkenen 162.000 dollar verdienden, feliciteerden ze elkaar: “Hoera, mooi teamwerk”.

Ook Rabobank betrokken

De fraude werd gepleegd tussen januari 2008 en oktober 2013. Dit betekent dat de manipulaties nog geruime tijd doorgingen nadat het Libor-schandaal losbarstte, in het voorjaar van 2011. De wereldwijde valutahandel heeft een omvang van 5.300 miljard dollar per dag.

Verschillende banken hebben in de zaak schikkingen getroffen met autoriteiten in verschillende landen. De Amerikaanse autoriteiten troffen een schikking met vijf banken van naar verluidt 6 miljard dollar. Wereldwijd zijn nu 21 mensen aangeklaagd voor de fraude. De betrokken banken en instellingen betaalden rond de 9 miljard dollar aan schikkingen.

Eind 2013 maakte Rabobank bekend dat medewerkers van de bank ook gefraudeerd hadden met Libor. Om vervolging voor de fraude af te kopen betaalde Rabobank toen 774 miljoen euro aan verschillende landen en toezichthouders. Het Nederlandse OM kreeg in totaal 70 miljoen euro. Daarnaast was de zaak voor topman Piet Moerland aanleiding om zijn functie neer te leggen. Niet lang daarna vertrok ook bestuurder Sipko Schat.