Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Een graag geziene gast in miljoenen huiskamers

Cilla Black (1943-2015)

‘Anyone Who Had a Heart’ was één van Cilla Blacks grootste hits. Na haar zangcarrière had ze lang eigen tv-shows bij de BBC.

Cilla Black in 1972
Cilla Black in 1972 Foto Kippa

Met een stem als een klaroen en de dartele uitstraling van een minirokmeisje volgens de laatste Mary Quant-mode, werd Cilla Black opeens een ster. Ze verscheen in het voetspoor van de Beatles die in het najaar van 1963 haar eerste hit, het energieke Love of the loved, voor haar schreven. Daarna scoorde ze in Engeland negentien hits achter elkaar, waarvan vooral Anyone Who Had a Heart en You’re my world ook in Nederland hoog op de hitlijst kwamen.

Zaterdagnacht is Cilla Black overleden in haar vakantiehuis aan de Costa del Sol. Ze was 72 jaar. Volgens de politie wijst alles op een natuurlijke dood.

Ze was de dochter van een Liverpoolse dokwerker en heette eigenlijk Priscilla White. Maar toen een muziekblad haar per ongeluk Black noemde, besloot ze dat die naam veel geschikter was voor een zangcarrière. Haar ontdekking was klassiek: ze werkte in de garderobe van de Cavern Club in Liverpool, waar de Beatles destijds de huisband waren, en viel op een avond in. John Lennon was dermate enthousiast dat hij haar in contact bracht met Brian Epstein, de manager van de Beatles die toen op doorbreken stonden. En alles wat in die dagen door Epstein werd aangeraakt, was automatisch goud.

Al gauw kon Cilla Black het echter ook op eigen kracht. Ze schudde het popidioom van zich af en koos voor het volwassen repertoire waarin componisten als Burt Bacharach excelleerden. Waarna ze acht jaar lang, vanaf 1968, het stralende middelpunt vormde van haar eigen tv-show bij de BBC.

Halverwege de jaren zeventig leek haar carrière op een lager pitje te komen. Maar in eigen land moesten toen haar grootste successen nog komen. In 1984 werd ze presentatrice van de datingshow Blind date (in de Nederlandse versie gepresenteerd door Carry Tefsen) en van Surprise Surprise (in Nederland bekend als de Surprise Show van Henny Huisman). In beide shows was ze perfect op haar plaats. Zelf zei ze dat de producenten van de datingshow „de meest niet-sexy presentator” zochten, om te voorkomen dat de toon – zoals in sommige buitenlandse versies – zou worden overheerst door dubbelzinnigheden. En in de verrassingenshow kon ze volop gebruikmaken van de troostende, huismoederlijke uitstraling die ze inmiddels had verworven. Daar kwam nog bij dat ze met haar volkse, glamourloze tongval uit Liverpool een graag geziene gast in miljoenen huiskamers was.

Een jaar of twaalf geleden nam Cilla Black afscheid van haar grote zaterdagavondshows, omdat ze zich langzamerhand te oud begon te voelen. „Ik wil niemand tot last zijn”, aldus haar verklaring. De BBC noemde haar dit weekend „een icoon”.