Onderzoek naar advocaat Korvinus over honorarium

Advocaat Cees Korvinus moet zich alsnog verantwoorden voor een deal die hij in 2009 sloot over een schadevergoeding voor klokkenluider Ad Bos. Hij sleepte bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een miljoenenbedrag binnen voor Bos, de klokkenluider van de bouwfraude. De Orde van Advocaten wil nu van Korvinus weten of hij vooraf een percentage van dat bedrag voor zichzelf bedongen heeft. Ook vraagt de Orde zich af of de afhandeling van die transactie rechtmatig is verlopen. Als hij indertijd een resultaatsafhankelijke beloning overeengekomen is, dan zou dat volgens de deken van de Orde van Advocaten een ernstige zaak zijn, omdat dat in strijd is met het principe van ‘no cure, no pay’. In dat geval kan Korvinus een sanctie opgelegd krijgen, variërend van een waarschuwing, een boete, schorsing of schrapping. Volgens de deken is deze overtreding van de regel uitzonderlijk. Korvinus en Bos wilden in 2009 niets kwijt over de hoogte van het bedrag dat Bos had gekregen. Korvinus, ook oud-voorzitter van de VARA, weigert nu, zes jaar later, antwoord te geven op de vraag of hij indertijd een percentage met Bos is overeengekomen. Volgens de advocaat is over zijn honorarium pas overeenstemming bereikt nadat het bedrag aan Bos was uitgekeerd en ging het om een afspraak „waar alle partijen indertijd tevreden over waren”. Volgens betrokkenen ging het om een bedrag van tussen de 150.000 en 200.000 euro.

Het was dus niet echt pro deo

Uit correspondentie waar deze krant inzage in heeft gehad, blijkt dat Korvinus in maart 2009 wel degelijk, voorafgaand aan definitieve toekenning van de schadevergoeding, een percentage met Bos was overeengekomen als resultaatsafhankelijke beloning. Het onderzoek van de Orde is pijnlijk voor Korvinus. De advocaat heeft zich er altijd op voor laten staan dat hij Bos vanaf 2004 pro deo had bijgestaan in erkenning van zijn klokkenluiderschap. Gratis, volgens zijn omgeving. Korvinus heeft dat beeld van gratis dienstverlening nooit weersproken. Bos zelf wacht het onderzoek af. „Voor Bos is van belang of Korvinus indertijd in strijd met de gedragscode gehandeld heeft”, aldus zijn advocaat, Robert Pennino. „Als dat het geval is, kan hij civielrechtelijke maatregelen nemen. Bos was indertijd niet op de hoogte van wat gebruikelijke en toelaatbare afspraken tussen advocaat en cliënt zijn in dit soort zaken. Maar een professional hoort zijn cliënt daarover altijd vooraf volledig en correct te informeren.”

    • Jos Verlaan