De eerste mannen op de maan moesten gewoon door de douane

Aangifte goederen: maanstenen en maanstof. De drie mannen, Neil Armstrong, Edwin ‘Buzz’ Aldrin en Michael Collins, vulden een volledig douaneformulier in.

Maanstenen en maanstof. Dat brachten de eerste mannen op de maan in juli 1969 mee naar de aarde. En dat gaat natuurlijk niet zomaar. De drie mannen, Neil Armstrong, Edwin ‘Buzz’ Aldrin en Michael Collins, vulden een volledig douaneformulier in, zoals elke internationale reiziger.

Vluchtnummer: ‘Apollo 11’.
Plaats van vertrek: ‘Maan’.

Maanmissie 46 jaar geleden

Gisteren plaatste de 85-jarige Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, het historische ruimtevaartdocument op sociale media. Opnieuw, want het douaneformulier was al eens op internet verschenen, veertig jaar na de succesvolle maanmissie.

Afgelopen 20 juli was het 46 jaar geleden dat Apollo 11 op de maan landde.

Twitter avatar TheRealBuzz Buzz Aldrin Yes the #Apollo11 crew also signed customs forms. We brought back moon rocks & moon dust samples. Moon disease TBD. http://t.co/r9Sn57DeoW

Op het formulier staat 24 juli 1969, de dag dat de ruimtevaarders in de Stille Oceaan plonsde. Het duurde dan nog twee dagen voordat ze in Hawaï voet aan wal zetten.

Geen van de drie mannen was ziek bij aankomst volgens het douaneformulier, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker na een buitenaards bezoek. Daarom vulden ze bij de standaardvraag ‘Overige omstandigheden aan boord die kunnen leiden tot de verspreiding van ziektes’ in: ‘to be determined’. Aldrin schrijft dat de astronauten mogelijke symptomen van ‘maanziekte’ moesten afwachten.

Reiskosten

Een paar dagen eerder plaatste Aldrin al foto’s van zijn reisvoucher en zijn reiskosten, die hij declareerde bij NASA. Totale kosten van het tripje naar de maan: $33,31 omgerekend $216,59 naar hedendaagse prijzen.

De reis begint volgens dit document bij de verblijfplaats van Aldrin. Hij rijdt met zijn eigen auto (7 dollarcent per mijl) naar de luchtmachtbasis van Ellington. Een gehuurde auto brengt hem naar Cape Kennedy (Kennedy Space Center) in Florida voor lancering. Hij maakt een tussenstop op de maan en keert dan terug naar de aarde. Daar dobbert hij twee uur lang in de Stille Oceaan totdat vliegdekschip de USS Hornet hem oppikte. Via Hawaï keert hij - in quarantaine - terug naar Texas, Houston.

Twitter avatar TheRealBuzz Buzz Aldrin #TBT My mission director @Buzzs_xtina‘s favorite piece of my memorabilia. My travel voucher to the moon. #Apollo11 http://t.co/c89UyOfvgY

De voucher dekt ook de standaard dagvergoeding voor militair personeel, inclusief maaltijden.

Ook nu door de douane

Ook nu moeten astronauten door de douane. Programmaleider voor bemande ruimtevaart Rosita Suenson van European Space Agency (ESA) bevestigt dat astronauten “gewoon als elke andere reiziger” naar het lanceerplatform in Bajkonoer in Kazachstan reizen. Daar vertrekt de ruimtecapsule Sojoez. De ESA regelt alle benodigde reisdocumenten om in Kazachstan te komen.

Voor lancering moeten de astronauten hun paspoorten inleveren. Bij terugkomst landen ze weer ergens in Kazachstan, waar weten we van tevoren nooit zeker, en dan gaan ze met de helikopter naar een lokaal vliegveld. Ze krijgen dan hun paspoort weer terug. Ze reizen door naar Europa op de ‘normale’ manier.

Het oude document geeft een wat simpel beeld over de aangifte van buitenaards materiaal. Dat ondergaat eerst een serie veiligheidstesten en gaat niet zomaar in de bagageruimte.

De gepensioneerde Canadese astronaut Chris Hadfield beantwoordde vorig jaar op Reddit een vraag over de douane. Hadfield en antwoordde:

Ja, we moesten door de douane. NASA houdt onze paspoorten en visa en brengt ze weer na de landing, dus we hadden ze weer op het vliegveld van Karaganda om Kazachstan te verlaten. Een grappig maar noodzakelijk detail bij terugkomst naar de aarde.

    • Menno Sedee