Britten weten zich geen raad met vluchtelingenstroom bij Calais

Vluchtelingen bij Calais zijn een Europees probleem, vinden Britten en Fransen. De verwijten vliegen over en weer.

De Zweedse minister van Justitie heeft gisteren hard uitgehaald naar zijn Britse en Franse collega. Zij schreven, na een week waarin opnieuw duizenden migranten bij Calais probeerden het Verenigd Koninkrijk te bereiken, in een ingezonden brief in The Sunday Telegraph dat andere EU-landen ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen als het gaat om immigratie.

„Deze situatie is niet alleen een probleem van onze landen. Het is op zowel Europees als internationaal niveau een prioriteit. Veel immigranten zijn hier via Italië, Griekenland of andere landen terechtgekomen. Daarom roepen we de hele EU op dit probleem aan te pakken”, schreven Theresa May en Bernard Cazeneuve.

De Zweedse minister, Morgan Johansson, wees er tegenover de BBC op dat het juist de Britten zijn „die niet hun verantwoordelijkheid nemen”. Zweden nam het afgelopen jaar 30.000 vluchtelingen op, de Britten 10.000. Toen EU-leiders vorige maand een akkoord bereikten over de spreiding van vluchtelingen, besloot het Verenigd Koninkrijk bovendien vast te houden aan zijn opt-out. Frankrijk was een van de landen die zich tegen verplichte quota keerden.

In reactie op ‘Calais’ buitelden Britse politici dit weekeinde over elkaar met het afkondigen van maatregelen die immigratie moeten ontmoedigen. Zo kondigde James Brokenshire, staatssecretaris voor Immigratie, aan dat de 36,95 pond per week (52 euro) die uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen krijgen, wordt geschrapt. Het Verenigd Koninkrijk mag niet bekendstaan als „het land van melk en honing”, zei hij.

Greg Clarke, staatssecretaris voor Gemeenschappen, kondigde aan dat huisbazen die aan illegalen verhuren, daarvoor een celstraf van vijf jaar kunnen krijgen. Nu wacht hun nog een boete van 3.000 pond per nacht per illegaal. Beide voorstellen kunnen pas op zijn vroegst in september, na het zomerreces, door het Lagerhuis worden besproken.

Vrijdag kondigde premier Cameron aan dat de Britten de Fransen zullen helpen met het bouwen van meer hekken en bewegingssensoren, en het sturen van meer bewakingspersoneel en honden. Naar schatting 5.000 immigranten wonen rondom de veerboothaven en de Eurotunnel in Calais in tenten. Vorig jaar zomer waren dat er zo’n 800. Ze proberen zich te verstouwen in vrachtwagens die de oversteek maken, en bestormen ’s nachts de Eurotunnel. Eurotunnel zegt dat zijn bewakers dit jaar al 37.000 illegalen hebben opgepakt. Onduidelijk is of dat steeds anderen zijn, of immigranten die meerdere pogingen wagen. Negen illegalen kwamen deze maand in de tunnel om het leven.