Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bouwkranen Alphen aan den Rijn vallen om - geen gewonden

In Alphen aan den Rijn zijn vandaag 20 gewonden gevallen toen een bouwkraan omviel. Dat meldt de brandweer. De OVV gaat naar de stad voor een verkennend onderzoek.

Bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn twee bouwkranen met een brugdeel op verschillende woningen gevallen.
Bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn twee bouwkranen met een brugdeel op verschillende woningen gevallen. Foto ANP / AS Media

In Alphen aan den Rijn zijn vandaag twee bouwkranen omgevallen op een aantal huizen. Burgemeester Liesbeth Spies liet rond 23.15 uur weten dat er - anders dan eerder op de dag het geval leek - geen slachtoffers of gewonden zijn. Zo’n zestig (en niet de eerder door de gemeente gemelde vierhonderd) mensen hebben zich gemeld voor de tijdelijke noodopvang in De Goede Herderkerk.

‘Nog niet klaar’

Spies verklaarde: “Ondanks dat we het nauwelijks hebben durven geloven toen we de beelden zagen, lijkt de conclusie op dit moment te zijn dat er geen slachtoffers en gewonden zijn. Dat betekent niet dat we klaar zijn. Er is veel materiele schade, leed en ongemak omdat een aantal mensen niet naar huis kan of getuige zijn geweest van dit vreselijke ongeval. De komende dagen is er nog veel werk te verzetten.”

Twitter avatar gemeenteaadr Alphen aan den Rijn Door instortingsgevaar van de getroffen panden is het moeilijk een duidelijk beeld te krijgen van het aantal slachtoffers.#Julianabrug

Spies wilde niets zeggen over het aantal slachtoffers. Alle cijfers die hierover de ronde doen - Omroep West en ANP maakten kennelijk op gezag van de brandweer al snel melding van 20 gewonden - deed zij af als ongegronde speculatie.

Burgemeester Spies was op vakantie, maar heeft die afgebroken en kwam eerder vanavond terug in Alphen aan den Rijn. Loco-burgemeester Kees van Velzen deelde eerder op de avond tijdens een persconferentie mede dat onderzoek wordt gedaan naar het instortingsgevaar van de kranen, die op een ponton stonden om een brugdeel te vervangen.

De brandweer meldde tegenover Omroep West dat er nog gezocht wordt naar zeven tot twintig mensen. Of die onder het puin liggen of gewoon naar huis zijn gegaan, is niet te zeggen. Eén persoon zou levend onder het puin vandaag zijn gehaald. De zoektocht naar slachtoffers in de panden begon inmiddels begonnen. De gemeente verzoekt mensen om niet naar de plek van de ramp te gaan, zodat hulpdiensten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Twitter avatar gemeenteaadr Alphen aan den Rijn Op dit moment zoeken hulpdiensten onder puin. Slachtoffers hebben hoogste prioriteit.

Het ongeval had aan het einde van de middag plaats bij de Julianabrug. Tijdens bouwwerkzaamheden door het bedrijf Mourik werd een stuk van de brug teruggeplaatst, toen twee kranen met brugdeel en al omvielen en op enkele huizen en winkels in de Hooftstraat terechtkwamen. Omstanders werden opgeschrikt door een enorm lawaai. Op beelden is te zien dat er een flinke ravage is. Meerdere huizen zijn verwoest.

Een video van het incident. Pas op: dit kan als schokkend worden ervaren.
https://www.youtube.com/watch?v=64shxza_Xew

Update 18.40: Diep geschokt

De burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn laten weten “diep geschokt” te zijn door het ongeval. Op dit moment wordt nog nagegaan hoe ernstig de situatie is.

“Huizen en de Oude Rijn worden doorzocht op eventuele slachtoffers. Hulpdiensten zijn ter plekke en werken met man en macht om slachtoffers te helpen. Hierbij worden hulphonden ingezet.”

De hulpdiensten zijn in groten getale uitgerukt en de politie heeft het gebied afgezet. Twee traumahelikopters zijn ingezet, alsook reddingswerkers van Urban Search And Rescue - dat helpt in gebieden waar mensen ingesloten of bedolven zijn, zoals eerder dit jaar in Nepal.

De brandweer kon nog niets zeggen over de aard van de verwondingen. De gewonden worden overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar staan vijf teams klaar op de afdeling spoedeisende hulp om de slachtoffers op te vangen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat verkennend onderzoek uitvoeren.

Twitter avatar Onderzoeksraad Onderzoeksraad Onderzoekers richting Alphen aan den Rijn voor verkennend onderzoek naar omgevallen bouwkranen bij Julianabrug.

Op de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis kunnen mensen aan familie en bekenden laten weten dat ze ongedeerd zijn. Getroffenen die hulp willen kunnen zich melden bij twee restaurants aan de Hooftstraat. Het Rode Kruis heeft een tent opgezet voor de eerste opvang van slachtoffers.

Langer problemen met brug

De Koningin Julianabrug over de Oude Rijn ging in 1955 open. Een onderhoudsbedrijf waarschuwde vijf jaar geleden dat de stalen constructie van de brug er slecht aan toe was. Een jaar later bleek dat de verbinding op instorten stond, waarop de gemeente ingreep.

In juni 2013 waren er problemen met het remsysteem van het beweegbare deel van de brug en in januari van het daaropvolgende jaar kon de brug door een storing niet meer omlaag.

Het plaatsen van het brugdeel, een grote operatie, had veel bekijks getrokken. Veel mensen zagen het ongeval dan ook gebeuren. Er werden meerdere foto’s en filmpjes gemaakt.

Reacties en ooggetuigen

Een ooggetuige legde zijn boot aan met de neus in de richting van de brug toen hij het incident zag gebeuren. Op Radio 1 zei hij:

“Een ongelofelijke klap en een verschrikkelijk gezicht. Ik zag het brugdek vallen en de kraan er vol achteraan gaan. Elke politie-, brandweer- en ziekenauto in de regio leek zo’n beetje aanwezig. Het is een behoorlijk drama. Als het twintig gewonden zijn, valt het me eerlijk gezegd nog mee, na wat ik gezien heb.”

Bekijk hier een video van het incident:

Twitter avatar MEdeHaas Marc de Haas Ondertussen in Alphen a/d Rijn…ho-ly shit! http://t.co/c8btPCdlhb http://t.co/1qGwi0T3Yu
Twitter avatar edwincornet Edwin Cornet Vreselijk mis julianabrug Alphen aan den Rijn volledig ingestort http://t.co/rWXcIPuaXj

Eerder vandaag werd nog een video geplaatst van de voortgang van de werkzaamheden, gefilmd door een drone:

In Beeld: