Atletiekbond noemt dopingbeschuldigingen ‘belachelijk’

Het is “belachelijk” dat de internationale atletiekbond IAAF nalatig zou zijn geweest op het gebied van dopingbestrijding. Dat zei IAAF-voorzitter Lamine Diack vandaag in een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité.

IAAF-voorzitter Lamine Diack (r) spreekt met een IOC-lid tijdens de IOC-bijeenkomst in Kuala Lumpur.
IAAF-voorzitter Lamine Diack (r) spreekt met een IOC-lid tijdens de IOC-bijeenkomst in Kuala Lumpur. Foto AP / Joshua Paul

Het is “belachelijk” dat de internationale atletiekbond International Association of Athletics Federations (IAAF) nalatig zou zijn geweest op het gebied van dopingbestrijding. Dat zei IAAF-voorzitter Lamine Diack vandaag in een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité in Kuala Lumpur.

Uitgelekte database met bloedtesten

Dit weekend zond de Duitse tv-zender ARD de documentaire Doping – Top Secret: The Shadowy World of Athletics uit. De film bevatte beschuldigingen over wijdverspreid dopinggebruik onder internationale topatleten.

De documentaire was gebaseerd op uitgelekte informatie van de IAAF door een klokkenluider. De database met 12.000 bloedtesten van ongeveer 5.000 atleten is ingezien door ARD en The Sunday Times. De testen zijn afgenomen tussen 2001 en 2012.

Beschuldigingen

Volgens experts in de documentaire zou een derde van de medailles tussen 2001 en 2012 van evenementen zoals de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen gewonnen zijn door sporters met dubieuze testresultaten. Achthonderd atleten zouden “sterk suggestieve” bloedwaarden hebben getoond (één op de zeven deelnemers in de dataset), maar slechts een derde van hen zou te maken hebben gekregen met sancties of nader onderzoek.

Rusland is volgens de documentaire “het dopingcentrum van de wereld”. Maar liefst 80 procent van de Russische medaillewinnaars had vermoedelijk doping gebruikt.

Toespraak Lamine Diack aan IOC

De aftredend IAAF-voorzitter deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité in Kuala Lumpur.

Er zijn beschuldigingen gemaakt, maar er is geen bewijs. We willen ze serieus bekijken. De suggestie dat onze bond nalatig is geweest met de tests is belachelijk.

Medaillewinnaars moeten het eremetaal mogelijk inleveren als ze, al dan niet met de nieuwste opsporingstechnieken, alsnog positief worden bevonden, zei Diack. De IAAF is sinds 2009 gemachtigd om atleten met afwijkende bloedwaarden te schorsen.

Hij benadrukte dat zijn bond een voortrekkersrol heeft gespeeld in de strijd tegen doping. “Ik geloof dat de IAAF altijd al de overtuiging heeft gehad dat het twijfels bij sportprestaties van atleten niet kan toestaan”, zei de 82-jarige Diack.

Over drie weken vinden de WK Atletiek plaats, van 22 tot en met 30 augustus in de Chinese hoofdstad Beijing.

Eerder aantijgingen

In december vorig jaar zond de ARD al een documentaire uit over het grootschalige dopinggebruik van Russische atleten: Geheimsache Doping - Wie Russland seine Sieger macht.

Volgens de uitzending zette de Russische staat sporters zelfs aan tot het gebruik van verboden middelen, om positieve dopingtesten vervolgens onder het vloerkleed te vegen. Antidopingautoriteit WADA heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van die documentaire. Naar verwachting zal die voor het einde van het jaar haar bevindingen presenteren.

Diack reageerde toen al “geschokt” in een interview met de BBC op de aantijgingen: