ADO Den Haag - PSV gaat niet door als politie inderdaad staakt

De eredivisiewedstrijd ADO Den Haag – PSV zal zaterdag niet doorgaan, mocht de politie zoals gepland gaan staken. De gemeente Den Haag vindt het dan niet verantwoord de wedstrijd door te laten gaan.

Beelden van een ontmoeting tussen ADO en PSV in 2013. In duel zijn Jurgen Locadia (links) en Vito Wormgoor. Foto ANP/Bas Czerwinski

De eredivisiewedstrijd ADO Den Haag - PSV zal zaterdag niet doorgaan, mocht de politie zoals gepland gaan staken. Dat heeft de gemeente Den Haag laten weten. De politie had aangekondigd het hele eerste competitieweekend het werk neer te leggen vanwege het uitblijven van een goed aanbod voor een betere cao.

De gemeente heeft na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten dat het onverantwoord is om de wedstrijd door te laten gaan in het geval van een staking.

De politiebonden willen dat verantwoordelijk minister van Justitie en Veiligheid Ard van der Steur (VVD) met een beter cao-bod komt dan er nu op tafel ligt. Premier Mark Rutte maakte op 10 juli bekend een nieuwe cao te hebben afgesloten voor alle ambtenaren. Daartoe behoort een een loonstijging van 5,05 procent over 2015 en 2016 en een bonus van 500 euro voor “ieder volledig werkend persoon”, aldus Rutte.

De vakbonden nemen daar geen genoegen mee. Als er niets gebeurt leggen politiemensen die bij de voetbalwedstrijden worden ingezet, hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Alleen voor de wedstrijd Feyenoord-FC Utrecht op zaterdag 8 augustus in Rotterdam is een uitzondering gemaakt.

Minister Van der Steur had al in een reactie laten weten te bekijken wat de gevolgen zijn van de aangekondigde acties. Hij zei daarna te zullen overleggen met de betrokken gemeentes. Hij herhaalde zijn eerdere standpunt dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de politie opnieuw acties gaat voeren.

Eerdere acties

Volgens de politie is het aan de burgemeesters om af te wegen of het zonder volledige ondersteuning van de politie verantwoordelijk is om de wedstrijden te laten plaatsvinden. De vakbonden stellen dat in het seizoen 2013/2014 ruim 296.000 werkuren zijn besteed aan het begeleiden van wedstrijden.

Een eerdere wedstrijd van Feyenoord, tegen Vitesse afgelopen seizoen, moest worden verplaatst vanwege politieacties. En ook rondom de bekerfinale van het voetbal en rondom de Touretappes in Nederland had de politie (al dan niet succesvolle) acties georganiseerd.

    • Frank Huiskamp
    • Sam de Voogt