20ste Cruijff Schaal als zo vaak zonder Johan

Johan Cruijff

Naamgever van Nederlandse Super Cup blijft meestal weg bij ‘zijn’ wedstrijd. Waarom? „Als hij niet kan, kan hij niet.”

Het is al zo vanzelfsprekend, dat bijna iedereen het achteloos vaststelt en het verder laat voor wat het is. Maar Johan Cruijff schitterde gisteravond door afwezigheid bij de uitreiking van de twintigste Johan Cruijff Schaal, de prijs die in 1996 naar hem werd vernoemd door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond KNVB. Opmerkelijk? Raar? Een gebrek aan respect richting de KNVB? Feit blijft dat Johan Cruijff (68) al jaren afwezig is bij de traditionele opening van het nieuwe voetbalseizoen. De prijs, gewonnen door PSV, werd gisteren uitgereikt door clubtopscorer aller tijden Willy van der Kuijlen.

Van de twintig edities van de Johan Cruijff Schaal is Cruijff „niet vaak” aanwezig geweest, aldus Carole Thate, die het management van Cruijff verzorgt. „De Foundation zelf is er altijd met vooral veel gehandicapte kinderen en sponsorrelaties.” Een deel van de recette van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal komt ten goede aan de Johan Cruyff Foundation. En Cruijff zelf? Die is „net als een groot deel van Nederland” op vakantie, zo meldt hij vandaag in zijn column in de Telegraaf als reden voor absentie.

Jaap de Groot, ghostwriter van Cruijff, weet zich zeker „twee, drie” edities van de Johan Cruijff Schaal te herinneren dat de Nummer 14 ook in eigen persoon aanwezig was. Waarom dat zo schraal is? „Wat de afgelopen twintig jaar betreft, had het aanvankelijk te maken met de beslissing van de KNVB om de Super Cup naar hem te vernoemen, zonder dat hij daarover geïnformeerd was. De Super Cup sloeg toen niet bepaald aan bij het publiek en Cruijff had het gevoel dat zijn naam eraan gekoppeld werd om de attentie- en marktwaarde te verhogen in plaats van dat het een eerbetoon was aan hem”, weet De Groot over de afwezigheid van Cruijff. „Dat is later weggeëbd, alleen toen botste het meestal met het feit dat augustus zijn vakantiemaand is.” Zoals ook dit jaar.

De KNVB laat weten Cruijff elk jaar uit te nodigen. Zo is dat ook voor de twintigste editie gegaan. „Natuurlijk hopen we dat iemand aanwezig is bij een prijs die naar hem vernoemd is, maar hij (Cruijff, red.) heeft aangegeven niet in Nederland te zijn. Jammer, maar als hij niet kan, kan hij niet. Hij blijft van harte welkom”, vertelt een woordvoerder van de voetbalbond.

De (regelmatige) komst van Cruijff zou kunnen helpen om de Johan Cruijff Schaal extra aanzien te geven, omdat clubs en publiek niet bepaald warm lopen voor de seizoensopening. Gisteren zat de Arena nog niet halfvol met 24.000 toeschouwers.

Ook ontbreekt het aan historie. Op 25 juni 1949 vond voor het eerst een wedstrijd plaats tussen de Nederlandse landskampioen en bekerwinnaar. De wedstrijd werd destijds gespeeld ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de afdeling Nijmegen van de KNVB. Landskampioen SVV en bekerwinnaar Quick uit Nijmegen ontmoetten elkaar toen in het Goffertstadion te Nijmegen. Dat leek lange tijd op een eenmalig gebeurtenis.

Tot 1991. Toen organiseerde de KNVB voor de tweede keer een Super Cup-wedstrijd. Eerst onder de noemer PTT Telecom Cup, vanaf 1994 onder de naam Super Cup. Sinds 1996 is de prijs verbonden aan Neerlands beste voetballer aller tijden en heet het officieel de Johan Cruijff Schaal. Of Cruijff er nu bij is of niet.

    • Jan Cees Butter