‘Vliegtuigdeur gevonden op Réunion’ - mogelijk onderdeel van MH370

Lokale autoriteiten bekijken een van de aangespoelde wrakstukken, vermoedelijk een deel van de vleugel van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines.
Lokale autoriteiten bekijken een van de aangespoelde wrakstukken, vermoedelijk een deel van de vleugel van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Foto EPA

Op het eiland Réunion in de Indische Oceaan is opnieuw een wrakstuk aangespoeld, dat lijkt op een onderdeel van een vliegtuig. Dat meldt persbureau AFP. Het wrakstuk is mogelijk afkomstig van de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

Update 14.30 uur:
Het gevonden wrakstuk is geen onderdeel van een vliegtuig. Dat zegt Azharuddin Abdul Rahman, hoofd van het onderzoeksteam in Parijs, tegen persbureau AP.

Eerder ook al een stuk aangespoeld

Eerder deze week werd op het Franse eiland ook een stuk van een vleugel gevonden.

Het zou nu gaan om een vliegtuigdeur. Het wrakstuk is ontdekt op een andere plek van het eiland dan waar de zogeheten flaperon (stuurvlak) eerder werd aangetroffen.

Dat vleugelonderdeel is gisteren in Frankrijk aangekomen voor onderzoek. Een speciaal team in Parijs bekijkt of het inderdaad afkomstig is van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Volgens persbureau Reuters is al aangetoond dat dit wrakstuk van een toestel van het type Boeing 777 is. Dat zei de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai in een verklaring. Maar het is nog niet zeker of het om het toestel van Malaysia Airlines gaat.

Op zoek naar aanwijzingen

Maleisië wil de zoektocht naar meer wrakstukken rond Réunion uitbreiden.

De hoop is dat het verweerde, ongeveer twee meter lange vleugelonderdeel meer aanwijzingen oplevert over het lot van vlucht MH370. De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween in maart 2014 spoorloos.

Het toestel was op weg van Kuala Lumpur naar Peking, maar veranderde van koers en is vermoedelijk ergens ten westen van Australië in zee terechtgekomen.

Er werd maandenlang gezocht naar de resten van het vliegtuig, maar tot afgelopen week werd er niets vernomen of gevonden van de vlucht. Réunion ligt vierduizend kilometer ten westen van de laatst bekende locatie, ten oosten van Madagaskar. Het is goed mogelijk dat golfstromen de stukken over deze afstand hebben meegevoerd.

    • Carlijn Vis