Vier vragen over de Zomergast van vanavond: schrijver Peter Buwalda

Vanavond is schrijver Peter Buwalda Zomergast. NRC blikt vooruit op de uitzending. Waarom moet je kijken? “Hij heeft iets van een rockster binnen de letteren.”

Peter Buwalda, in december 2011 in Haarlem. Foto NRC / Bas Czerwinski

Vanavond is de tweede aflevering van VPRO’s Zomergasten. Presentator Wilfried de Jong spreekt drie uur lang met schrijver Peter Buwalda.

Van zijn eerste en enige roman, Bonita Avenue, werden tot nu toe 350.000 exemplaren verkocht en het boek is in zeven talen vertaald. Hij werkt op dit moment aan zijn tweede roman. Zal De Jong hem vragen of hij de druk van het succes van zijn eerste boek voelt?

NRC blikt vooruit op de uitzending.

Vier vragen

We stelden Toef Jaeger, boekenredacteur van NRC, vier vragen over de schrijver.

1. Wat maakt Peter Buwalda een interessante Zomergast?
“Dikke debuten zijn er wel vaker, maar niet vaak zijn ze ook zo talrijk gelezen. Ook niet alle debuten hebben zo’n sterke beginzin: ‘Toen Joni Sigerius hem op een zondagmiddag in 1996 meenam naar de woonboerderij van haar ouders om hem officieel voor te stellen, gaf haar vader hem een hand die hem aan de stevige kant leek.’ Buwalda heeft sinds zijn debuut in 2011 iets van een rockster binnen de letteren.”

Hoe uit zich dat?

“Meisjes vallen bij bosjes voor hem, mannen verklaren de liefde aan zijn boek, waarna de roman prompt week in week uit op de eerste plek van elke bestsellerlijst staat. Het jaar nadat hij voor zo’n beetje alle literatuurprijzen was genomineerd gaf hij in een interview voor nrc.next aan dat hij gelukkig was in het schrijven en miljonair, maar ongelukkig in de liefde. Dat laatste is inmiddels niet meer het geval blijkt uit zijn vaak geestige columns in de Volkskrant.”

2. Wat kunnen we van de uitzending verwachten?

“Veel muziek, een enkel auteursportret en een beetje judo. Vroeger was de vraag: Sonny Boy Williamson of Elvis? Nu lijkt Buwalda soms meer geïnteresseerd in de vraag waarom Beethoven groter is dan Bach. Hij zal aan de hand van tragische muziekfragmenten vast laten zien waarom hij een paar jaar geleden in een klap de klassieke muziek ging inhalen. Dus wie antwoord wil op de vraag ‘Presley of Bach?’ en ‘Sonny Boy Williamson of Beethoven?’ moet kijken.

Ondertussen zou het enorm leuk zijn als hij het fragment selecteert van Louis Andriessen bij Zomergasten, waarin hij uitlegt waarom de muziek bij Tom en Jerry zo geweldig is. Dat was niet alleen erg mooi, maar ook een Zomergastenfragment binnen Zomergasten is een mogelijkheid die te weinig wordt benut.”

3. Op de website van de VPRO staat deze quote van Buwalda: “
Ik ben gefascineerd door mensen die iets maken waarbij ze zelf bleek afsteken”. Door wie is Buwalda gefascineerd?

“Door Houellebecq: deze wat inmiddels onsmakelijk uitziende Franse bleekscheet die mensen enerzijds fascineert en anderzijds afschrikt, heeft werk gemaakt waar niemand omheen kan en waarbij de auteur nogal schril afsteekt. Niet voor niets kiest men bij besprekingen van zijn romans vaak voor een themafoto in plaats van een auteursfoto.”

4. Met welk onderwerp kan de presentator een gevoelige snaar raken?
“Aan het slot lijkt het me een goed idee wanneer De Jong twee dingen bij elkaar brengt in één slotvraag: het gegeven dat Peter Buwalda door zijn biologische vader is verlaten toen hij vijf jaar was én het stuk van Buwalda over het contract met de lezer. Dan kom je volgens mij uit bij de vraag: hoe lang blijf je trouw aan jezelf en welke gevolgen heeft trouw zijn aan jezelf voor een volgende roman?”

Zomergasten is vanavond te zien om 20.15 uur op NPO 2. Morgenochtend brengt nrc.nl een samenvatting en is een recensie te lezen.

    • Carlijn Vis