WK zwemmen: zilver voor Van Rouwendaal, estafettedames

Sharon van Rouwendaal bij het WK zwemmen na de 400 meter vrij. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Sharon van Rouwendaal (400 meter vrije slag) en de Nederlandse estafettedames (4 x 100 meter vrije slag) hebben vandaag zilver behaald tijdens de WK zwemmen in het Russische Kazan.

Het zijn de eerste twee medailles in het bad voor Nederland, nadat er vorige week al succes was in het open water. Langeafstandszwemmer Van Rouwendaal, die in dat open water al twee keer zilver won, eindigde in 4.03:02 op de 400 meter vrije slag. Ze was daarmee ‘best of the rest’ achter de ongenaakbare 18-jarige Amerikaanse Katie Ledecky (3.59,13), de heersend wereldkampioen en -recordhouder op deze afstand, de 800 meter en de 1.500 meter vrije slag en regerend olympisch kampioen op de 800 meter. Derde werd de Australische Jessica Ashwood in 4.03,34.

Estafetteploeg

De Nederlandse estafettedames moesten alleen Australië voor zich dulden. De ploeg met daarin de ervaren Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk, Maud van der Meer en het pas 15-jarige toptalent Marrit Steenbergen zwom 3.33,67, ruim twee seconden langzamer dan de sterke Australiërs (3.31,48). Brons ging naar de Verenigde Staten (3.34,61).

Kromowidjojo bracht Nederland aan de leiding na de eerste 100 meter, waarna Van der Meer achter Australië als tweede aantikte. Steenbergen, die al indruk maakte op de Europese Spelen in Bakoe (één goud, vijf zilver en enkele knappe tijden), hield Nederland vervolgens op medaillekoers. Wereldtopper Femke Heemskerk liet vervolgens zien in bijzonder goede vorm te steken en zwom Nederland naar het zilver. Haar splittijd van 51,99 seconden werd alleen overtroffen door de Australische Bronte Campbell (51,77).

De Nederlandse estafettedames kregen de bijnaam ‘Golden Girls’ vanwege hun gouden successen tijdens de Spelen van Peking (2008) en de WK’s van 2009 en 2011. Twee jaar geleden in Barcelona moesten ze genoegen nemen met brons, achter de VS en Australië.

Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen, Ranomi Kromowidjojo en Maud van der Meer poseren met hun zilveren medaille van de 4x100 meter vrije slag op het WK zwemmen.

Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen, Ranomi Kromowidjojo en Maud van der Meer poseren met hun zilveren medaille van de 4×100 meter vrije slag op het WK zwemmen. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

In ander WK-nieuws

  • Inge Dekker zwemt de finale van de 100 meter vlinderslag niet. De 29-jarige Dekker stond na de halve finales op het onderdeel gedeeld achtste met de Canadese Noemie Thomas, en aangezien er maar acht zwemmers zich plaatsen voor de finale, moesten die twee gaan uitmaken wie daarin zou uitkomen. Dekker besloot echter niet mee te doen aan de swim-off en zich volledig te gaan richten op de 50 meter vlinderslag, de afstand waarop ze in 2011 nog wereldkampioen werd.
  • Op diezelfde vlinderslag zwom de Zweedse Sarah Sjöström een wereldrecord. Haar 55,74 seconden was ruim tweetiende sneller dan de oude toptijd van Dana Vollmer, die op de Spelen van Londen in 2012 55,98 zwom.
    • Frank Huiskamp