Trein stilgezet bij Diemen na bedreiging conductrice

Een trein op station Utrecht Centraal. Foto ANP/ Jeroen Jumelet

Een machinist heeft op station Diemen vandaag zijn trein stilgezet nadat een conductrice was bedreigd door een reiziger. De deuren bleven dicht, zogenaamd vanwege een technische storing, totdat de man, een 35-jarige inwoner van Weesp, opgepakt kon worden door de politie. Hij zit nog vast.

De conductrice wilde tussen Weesp en Diemen het vervoerbewijs van de man controleren, die dat vervolgens weigerde te laten zien. Hij liep weg, waarna de vrouw hem achtervolgde. Ze werd volgens de politie uitgescholden, bedreigd en hij probeerde haar te slaan. De conductrice waarschuwde de machinist, die de trein stilzette op het station van Diemen.

Discussie over geweld

De discussie over het geweld op en rond het spoor is dit jaar weer in alle hevigheid opgelaaid naar aanleiding van de zware mishandeling van een conductrice afgelopen maart in een trein bij Hoofddorp. Daarop volgden na topoverleg aanvullende maatregelen om het geweld in te perken.

Zo komt er op de twintig grootste stations een speciale stationsagent die, mocht dat nodig zijn, collega’s op kan roepen in geval van nood. Ook worden toegangspoortjes op de stations zo snel mogelijk gesloten. Daarnaast komt er meer cameratoezicht op de stations, dat moet helpen bij de identificatie van daders.

Geweld niet toegenomen

Maar het geweld neemt overigens niet toe. Gemiddeld vinden er zo’n twee ernstige incidenten per dag plaats. In 2011 noteerde de NS-meldkamer 858 zware agressie-incidenten tegen personeel, in 2012 waren dat er 635, het jaar daarna 777 en vorig jaar 774. Verhoogde meldingsbereidheid, mede na campagnes, vertroebelt het beeld. Tegelijkertijd oordeelden treinreizigers in enquêtes niet eerder zo positief over de sociale veiligheid.

    • Frank Huiskamp