Schiphol beleeft vandaag drukste dag ooit

Drukte bij de check-in op Schiphol. De luchthaven beleeft de drukste dag van het jaar. Foto ANP/Toussaint Kluiters

Voor Schiphol gaat vandaag de boeken in als de drukste dag ooit. Naar verwachting krijgt de luchthaven een recordaantal van zo’n 197.000 passagiers te verwerken, ongeveer 4000 meer dan vorig jaar op de drukste dag.

Dit weekend geldt op Schiphol als het drukste weekend van het jaar, met meer dan 580.000 reizigers die van vrijdag tot en met vandaag aankomen, vertrekken of overstappen. In de zomermaanden juli en augustus ziet Schiphol in totaal zo’n 10,8 miljoen mensen voorbij komen.

Op de luchthaven is extra personeel aanwezig om passagiers de weg te wijzen of vragen te beantwoorden. Reizigers doen er volgens Schiphol goed aan thuis alvast online in te checken om de wachttijd te verkorten. Om het leed van lange rijen te verzachten, zorgen entertainers voor het nodige vermaak.

Schiphol-topman Jos Nijhuis waarschuwde eerder dat de reiziger mogelijk nog wel hinder kan ondervinden van de nieuwe centrale veiligheidscontrole, die in juni is ingevoerd. Hoewel volgens hem veel werk is verzet, zijn nog niet alle verbouwingen klaar en kan het voorkomen dat er af en toe overlast is op de drukke momenten.

Daarnaast voeren de bagage- en vrachtafhandelaars ook nog actie voor gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle afhandelaars. De acties zouden wel een publieksvriendelijk karakter hebben, liet de FNV gisteren weten.

(ANP)