Efficiënt PSV verslaat Groningen in strijd om Johan Cruijff Schaal

Luuk de Jong heeft de 3-0 voor PSV gescoord en viert dat met Adam Maher.
Luuk de Jong heeft de 3-0 voor PSV gescoord en viert dat met Adam Maher. Foto ANP/ Olaf Kraak

Regerend landskampioen PSV heeft de eerste prijs van het nieuwe seizoen te pakken. De Eindhovenaren versloegen FC Groningen, de bekerwinnaar van afgelopen seizoen, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de Amsterdam Arena met 0-3. PSV won de prijs voor de tiende keer.

Luuk de Jong (twee keer) en Adam Maher scoorden in een halflege Arena voor PSV. Andrés Guardado, die met Mexico vorige maand de Gold Cup won, miste in de slotminuten nog een strafschop namens de Eindhovense club.

Het was FC Groningen dat in de wedstrijd de meeste en beste kansen kreeg, maar de ploeg was ongelukkig in de afronding, schrijft persbureau ANP. PSV kreeg minder kansen, maar ging daarmee veel efficiënter om. In de eerste helft kreeg het bijvoorbeeld maar één echte kans, maar die poging was meteen wel raak: Luuk de Jong kopte een voorzet van Santiago Arias binnen.

Niet lang na rust zorgde Adam Maher na een fel begin van PSV voor 0-2. De Jong zorgde in de 64ste minuut voor de 0-3, meteen nadat Groningen geen strafschop had gekregen na een overtreding van Jorrit Hendrix.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door PEC Zwolle, dat toen verrassend met 1-0 won van Ajax.

Piet Fransen

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte vanwege het overlijden van oud-voetballer en FC Groningenicoon Piet Fransen (79). Fransen speelde verschillende periodes tussen 1957 en 1973 bij de club, die eerder nog GVAV heette. In totaal speelde Fransen 484 keer voor GVAV/FC Groningen, en in die wedstrijden scoorde hij 82 keer. Naar Fransen werden een Groningse straat en de oosttribune van stadion de Euroborg vernoemd.

Fransen speelde ook voor Feyenoord en kwam zes keer voor Oranje uit.

    • Frank Huiskamp