‘Nieuwe bewijzen van flink dopinggebruik onder topatleten’

De World Anti-Doping Agency (Wada) zegt dat het “erg gealarmeerd” is over nieuw bewijs van het gebruik van doping onder atleten. Gisteren zond de Duitse tv-zender ARD een documentaire uit met informatie over wijdverspreid dopinggebruik. Het verhaal is gebaseerd op een uitgelekte database met 12.000 bloedtesten van 5.000 atleten.

De atletiekbaan van het Olympisch Stadion in Amsterdam.
De atletiekbaan van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

De World Anti-Doping Agency (Wada) zegt dat het “erg gealarmeerd” is over nieuw bewijs van het gebruik van doping onder atleten. Dat meldt de Wada.

Uitgelekte database met bloedtesten

Gisteren zond de Duitse tv-zender ARD de documentaire Doping – Top Secret: The Shadowy World of Athletics uit. De film bevatte beschuldigingen over wijdverspreid dopinggebruik onder internationale topatleten.

De documentaire was gebaseerd op uitgelekte informatie van de International Association of Athletics Federations (IAAF). De database met 12.000 bloedtesten van ongeveer 5.000 atleten is ingezien door ARD en The Sunday Times. De testen zijn afgenomen tussen 2001 en 2012.

The Sunday Times en de ARD vroegen twee vooraanstaande anti-doping experts, de wetenschappers Robin Parisotto en Michael Ashenden, om de dataset te analyseren.

Volgens de experts onthulde de dataset onder meer dat:

  • Eenderde van de medailles tussen 2001 en 2012 van evenementen zoals de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen (146, waarvan 55 gouden) is gewonnen door sporters met dubieuze testresultaten. Vooralsnog hebben geen van deze atleten hun medaille moeten inleveren.
  • De bloedtests van meer dan 800 atleten (één op de zeven deelnemers in deze dataset) “sterk suggestief zijn voor doping of in elk geval abnormaal”.
  • Tien gouden medailles op de Olympische Spelen in Londen in 2012 zijn gewonnen door atleten met zeer dubieuze testresultaten.
  • In sommige finales alle atleten die eindigden op de eerste, tweede en derde plek zeer vermoedelijk doping hadden gebruikt.
  • Rusland “het doping epicentrum van de wereld” is. 80 procent van de Russische medaillewinnaars had vermoedelijk doping gebruikt.
  • Steratleten zoals de Britse Mo Farah en de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt geen abnormale testresultaten hadden.
  • Steeds meer atleten bloedtransfusies en kleine doses EPO gebruiken om een boost te geven aan het aantal rode bloedlichaampjes.

In 2012 ook al zo’n documentaire

Sir Craig Reedie, President van de Wada zegt:

“Dit nieuws, gebaseerd op testresultaten van het IAAF, zal opnieuw het imago van schone atleten wereldwijd verstoren.”

De documentaire van de ARD was een vervolg op een film die de zender in 2014 maakte: Geheimsache Doping - Wie Russland seine Sieger macht (58 minuten).

Wada zal de onderzoeksresultaten laten beoordelen door een onafhankelijke commissie. Naar verwachting zal die voor het einde van het jaar haar bevindingen presenteren.

Reedie:

“Deze beweringen vereisen nauwkeurig onderzoek om te bepalen of de resultaten inderdaad stroken met de Wereld Anti-Doping Code, en zo ja, welke maatregelen de Wada of andere instanties moeten nemen.”

Sebastian Coe van het IAAF zegt de beweringen “extreem serieus” te nemen en met een gedetailleerde reactie zal komen:

Twitter avatar sebcoe Seb Coe (1/2) In response to today’s media reports, I know that the IAAF takes these allegations extremely seriously and it will issue…
Twitter avatar sebcoe Seb Coe (2/2) a robust and detailed response to them and continue to work closely, as it has always done, with WADA.

De organisatie Athletics Kenya noemt de aantijgingen in de aanloop naar de wedstrijden in Beijing een lastercampagne:

“Wij zien de documentaire als een poging om het imago van onze lopers, die in China uitkomen voor hun land, te besmetten.”

Onder de 800 atleten van wie de testresultaten als “dubieus” zijn aangemerkt, waren 77 Kenianen.