Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Hoofd Burundese veiligheidsdienst gedood door raketaanval

De rechterhand van de Burundese president Pierre Nkurunziza en hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Adolphe Nshimirimana, is omgekomen bij een raketaanval op zijn auto in de hoofdstad Bujumbara. De dood van de voormalige stafchef van het leger is bevestigd door zijn ministerie, bericht persbureau AFP.

Burundese militairen in de hoofdstad. De politieke instabiliteit leidt tot veel geweldsincidenten en onrust.
Burundese militairen in de hoofdstad. De politieke instabiliteit leidt tot veel geweldsincidenten en onrust. Foto EPA/Will Swanson

De rechterhand van de Burundese president Pierre Nkurunziza en hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Adolphe Nshimirimana, is vanmorgen omgekomen bij een raketaanval op zijn auto in de hoofdstad Bujumbara. De dood van de voormalige stafchef van het leger is bevestigd door zijn ministerie, bericht persbureau AFP.

De aanval op de voormalig generaal komt een week na de verkiezingen in het land en de overwinning van de zittende president Nkurunziza Pierrre voor een omstreden derde termijn. De verkiezingen vonden volgens de VN plaats in een klimaat dat “niet bevorderlijk was voor een inclusief, vrij en geloofwaardig verkiezingsproces”.

Minstens honderd mensen zijn om het leven gekomen tijdens de protesten die volgden op Nkurunziza’s aankondiging in april om voor een derde termijn op te gaan. Volgens de VN zijn meer dan 170.000 mensen Burundi ontvlucht vanwege de politieke spanningen. Vanwege die onrust kon de EU geen waarnemers sturen.