Honderd doden in Pakistan door overstromingen na zware regenval

Inwoners van een Pakistaans dorp vlakbij Peshawar waden zich door het water.
Inwoners van een Pakistaans dorp vlakbij Peshawar waden zich door het water. Foto AP / Muhammad Sajjad

Hevige moessonregens in delen van Pakistan hebben tot nu toe al meer dan honderd levens geëist. De regen, die nu al weken aanhoudt, leidde op verschillende plaatsen in het land tot flinke overstromingen. Dat meldt persbureau Reuters.

Dorpen afgesneden van de buitenwereld

Volgens de nationale hulporganisatie van Pakistan zijn meer dan 700.000 mensen door het slechte weer getroffen. Vooral bergbewoners uit het noorden van Pakistan lijden onder de regenval: hele dorpen in het gebied zijn afgesneden van de buitenwereld voor de lokale hulpverleners.

Ook de rivier de Indus, die vanuit de Himalaya via Pakistan naar zee stroomt, stroomt op verschillende plaatsen over. Ten minste 350.000 mensen die aan de oevers van de rivier wonen zijn geëvacueerd.

Regenseizoen duurt nog de hele maand

Het regenseizoen duurt er van half juli tot eind augustus.

Vorig jaar kwamen er in Pakistan vierhonderd mensen om door overstromingen.

In 2010 werd het land opgeschrikt door de ergste overstroming sinds mensenheugenis. Ten minste duizend mensen kwamen dat jaar om door de overstromingen. Het water richtte grote schade aan in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, in het noordwesten van het land. Twee miljoen mensen zijn toen voor het water op de vlucht geslagen.

    • Carlijn Vis