Het cijferseizoen zet nog even door, jarige powermannen

Screenshot barackobama.com

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Terwijl Neerlands politici genieten van hun laatste maandje reces, is in corporate Nederland het cijferseizoen nog in volle gang. Maandag presenteert onder meer Heineken zijn resultaten over het afgelopen half jaar. De bierbrouwer opende onlangs nog een fabriek in Birma om zijn opmars in Azië verder door te zetten. Niet zo gek: dáár zit nu de groei.

Die dag wordt ook duidelijk hoe het gaat met Herna Verhagens PostNL. Dat kondigde deze week nog aan het Britse dochterbedrijf Whistl van de hand te doen. Met een verwacht boekverlies van 20 tot 25 miljoen euro tot gevolg.

Ook op maandag: een religieuze pr-stunt. Dan start in de Onze Lieve Vrouwen Basiliek in Maastricht een heuse Bijbelvoorleesmarathon. In twaalf dagen (behalve op zondag natuurlijk) wordt zowel het Oude als het Nieuwe Testament voorgelezen.

2. Dinsdag, een dag na de halfjaarresultaten van Heineken, presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers over de algehele export van Nederlands bier. Dat smaakt ook over de grens goed.

Sowieso veel cijfers die dag. Zoals van The Walt Disney Company, dat volgend jaar een nieuw 5,5 miljard dollar kostend themapark opent in Shanghai (en zijn koers ondertussen almaar verder ziet stijgen). Maar ook chemieconcern DSM, dat vorig jaar de winst nog hard zag kelderen. Het probleem? Te veel willen doen.

Zelfs ‘s werelds machtigste mannen zijn weleens jarig. Dinsdag viert de Amerikaanse president Barack Obama dat hij 54 jaar is geworden. Voor wie zijn verjaardagskaartje wil ondertekenen, dat kan hier.

3. Op woensdag horen we hoe onder meer ING en zijn sinds vorige jaar zelfstandige verzekeringstak NN Group de eerste zes maanden van dit jaar hebben gepresteerd. ING kwam onlangs in opspraak, omdat het flexkrachten vóór het intreden van Asschers wet op straat zou zetten.

Ook het door corruptieaffaires en lage olieprijzen geplaagde SMB Offshore komt met zijn halfjaarcijfers. De maritiem dienstverlener maakt vorig kwartaal nog bekend dat het dit en volgend jaar 1500 banen schrapt.

4. Zijn de chauffeurs van taxi-app Uber werknemers of freelancers? Het is een discussie die al langere tijd speelt in de VS. Na klachten van drie chauffeurs oordeelde de arbeidscommissaris van de staat Californië dat zij als werknemer moeten worden behandeld. Uber vindt van niet en stapte naar de rechter. Donderdag dient de zaak.

Diezelfde dag wordt in Egypte het tweede Suezkanaal geopend. Het 7,2 miljard euro kostende prestigeproject van president Sisi zou drie jaar duren, maar werd binnen elf maanden afgerond. Het nieuwe kanaal werd mede door de Nederlandse bedrijven Van Oord en Boskalis gegraven.

En, verrassing, cijfers: van bodemonderzoeker Fugro, sportgigant Adidas en banden(en kalender)maker Pirelli. Verliest die laatste strak misschien zijn lucratieve Formule 1-deal aan concurrent Michelin?

5. Vorige maand daalde het aantal faillissementen met 35 tot 418. Vrijdag wordt duidelijk of die trend zich voortzet, dan publiceert het CBS zijn maandelijkse update.

Voor de cultuurliefhebbers: het reizende theaterfestival De Parade heeft zijn laatste stop bereikt en is neergestreken in Amsterdam. Zuiderlingen hoeven niet zo ver van huis, in Den Bosch vindt gelijktijdig theaterfestival Boulevard plaats. Nu maar hopen dat het droog blijft.

    • Eva Oude Elferink