‘Griekenland vraagt om 24 miljard aan noodsteun in augustus’

Griekenland vraagt voor een eerste betaling aan noodsteun zo’n 24 miljard euro. Daarmee wil het nog in augustus bijvoorbeeld zijn banken versterken en schulden afbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB).

De Griekse premier Alexis Tsipras tijdens het vragenuurtje afgelopen vrijdag in het parlement. Foto EPA / Orestis Panagiotou

Griekenland vraagt voor een eerste betaling aan noodsteun zo’n 24 miljard euro. Dat meldde de Griekse krant Avgi zondag. Met dat geld wil het land deze maand onder meer zijn banken herkapitaliseren (10 miljard) en schulden - een overbruggingskrediet van ruim 7 miljard - afbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Gesprekken over noodsteun

De Griekse regeringspartij Syriza is vandaag bijeen om te praten over de crisis die in de partij is ontstaan over het akkoord met Europa. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een pakket financiële steun van in totaal 86 miljard euro.

De Griekse overheid denkt de gesprekken daarvoor medio deze maand af te ronden, waarna het bedrag in verschillende delen vrij kan komen.

Specialisten hebben eerder uitgerekend dat Griekse banken mogelijk zo’n 25 miljard euro nodig hebben. Zij staan zwaar onder druk omdat Grieken miljarden euro’s van hun rekeningen haalden. Eind juni gingen de banken dicht. Sinds 20 juli zijn ze weer open, maar er zijn nog altijd diverse restricties van kracht. Zo kon de bevolking een tijd lang maximaal 60 euro per dag pinnen.

Morgen gaat de Griekse beurs weer open, na vijf weken gesloten te zijn geweest. De sluiting van de beurs op 26 juni kwam door de kapitaalrestricties die de Griekse regering die dag afkondigde, om zo de Griekse banken overeind te houden.

Mogelijk opnieuw tijdelijk krediet nodig

Avgi gaf aan dat als de gesprekken niet op tijd worden afgerond, er wellicht opnieuw tijdelijke financiering van de Europese autoriteiten moet komen. Die mogelijkheid, gelijk aan een overbruggingskrediet in juli, is naar verluidt nog niet formeel besproken.

Op 24 juli vroeg Griekenland nog om nieuwe steun van het IMF. De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos heeft een brief gestuurd met het verzoek om een nieuwe lening.

    • Carlijn Vis