Dertien doden bij ‘wraakaanval’ Boko Haram in Nigeria

Terreurbeweging Boko Haram heeft afgelopen nacht in Malari in Nigeria, een stad zo’n twintig kilometer ten zuiden van Maiduguri, dertien mensen gedood en meerdere anderen gewond bij wat door getuigen een wraakaanval wordt genoemd.

Op 30 juli ontruimde het Nigeriaanse leger kampen van Boko Haram in Chuogori en Shantumari.
Op 30 juli ontruimde het Nigeriaanse leger kampen van Boko Haram in Chuogori en Shantumari. Foto EPA

Terreurbeweging Boko Haram heeft afgelopen nacht in Malari in Nigeria, een stad zo’n twintig kilometer ten zuiden van Maiduguri, dertien mensen gedood en meerdere anderen gewond bij wat door getuigen een wraakaanval wordt genoemd.

De islamitische extremisten staken volgens persbureau AFP onder meer huizen in brand waar op dat moment mensen aanwezig waren. Volgens een van de getuigen beschuldigden de strijders inwoners ervan de regeringssoldaten te hebben verteld waar ze zich schuilhielden. Sommige mensen werden in hun rug geschoten, wat erop duidt dat ze hadden geprobeerd te vluchten.

Malari, gelegen in het noordoosten van het Afrikaanse land, is de afgelopen tijd vaker getroffen door aanvallen en aanslagen van Boko Haram, de beweging die al sinds 2009 zo’n 15.000 mensen heeft gedood. Zo pleegde een tienermeisje begin juli nog een zelfmoordaanslag op een moskee tijdens de ramadan. Twaalf mensen werden gedood.

Benin zegt militairen toe

De president van Benin heeft eerder vandaag achthonderd militairen toegezegd aan het regionale leger dat de strijd aan moet gaan met Boko Haram in Nigeria. Het is volgens Thomas Boni Yayi “een kans voor Benin om zijn solidariteit met landen die aan de frontlinie staan in de strijd tegen Boko Haram te tonen”, schrijft persbureau AP.

Op een bijeenkomst in februari zegden Nigeria en omringende landen als Tsjaad, Kameroen en Niger 8.700 soldaten toe aan het leger. Benin zei toen 250 soldaten te zullen leveren.

De aanvallen van Boko Haram hebben een steeds regionaler karakter gekregen. Ook in Niger, Kameroen en Tsjaad vinden aanslagen plaats.