Britse en Franse minister: Calais is een Europees probleem

Migranten proberen over een hek te klimmen in Calais om op de trein te kunnen springen naar Engeland.
Migranten proberen over een hek te klimmen in Calais om op de trein te kunnen springen naar Engeland. EPA/Yoan Valat

Niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië, ook andere Europese landen moeten iets doen om de vluchtelingencrisis in Calais aan te pakken. De Franse en Britse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en Theresa May schrijven in een opiniestuk in de Britse krant The Sunday Telegraph vandaag dat de situatie bij Calais een “globaal migratieprobleem” is.

De Kanaaltunnel in Calais wordt overspoeld door duizenden vluchtelingen uit vooral Afrika die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Het verkeer door de tunnel komt daardoor steeds vaker stil te liggen omdat migranten proberen vrachtwagens in te klimmen. Dat leidt tot allerlei gevaarlijke situaties. Van de week kwam een Soedanese vluchteling nog om het leven toen hij onder een vrachtauto terechtkwam.

Sinds begin dit jaar hebben al 37.000 migranten een poging gedaan Dover te bereiken. Beide landen hebben al aanvullende maatregelen genomen zoals extra politie-inzet en de plaatsing van meer hekken. Groot-Brittannië steekt bijna 10 miljoen euro in betere beveiliging. Omdat de controles in de tunnel strenger worden in de tunnel proberen migranten nu ook de overzijde van Het Kanaal te bereiken door op treinen te springen.

‘Onze straten zijn niet van goud’

Cazeneuve en May roepen nu de hulp in van andere EU-landen. Die moeten volgens de ministers ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Deze situatie kan niet worden gezien als een probleem van alleen onze landen. Het is een prioriteit op Europees en internationaal niveau. Veel migranten zijn hier terechtgekomen via Italië, Griekenland of andere landen. Daarom roepen we de hele EU op dit probleem aan te pakken.

Volgens de ministers is de uiteindelijke oplossing migranten duidelijk te maken dat ze hun heil niet moeten zoeken in Europese landen. Afrikaanse landen moeten volgens hen geholpen worden op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, zodat inwoners daar willen blijven en illegale migratie wordt tegengehouden. Groot-Brittannië heeft ook aangekondigd om ook te snijden in de toelage die het land nu aan vluchtelingen geeft, in de hoop minder aantrekkelijker te worden voor migranten.

Velen zien Europa en vooral Groot-Brittannië als een plek die financiële voorspoed biedt. Dit is niet zo - onze straten zijn niet geplaveid met goud.