‘Biden neemt het mogelijk op tegen Hillary als presidentskandidaat’

De laatste keer dat vicepresident Biden zich kandidaat stelde, verloor hij van Obama in de voorverkiezingen.
De laatste keer dat vicepresident Biden zich kandidaat stelde, verloor hij van Obama in de voorverkiezingen. Foto EPA/Michael Reynolds.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden doet mogelijk een gooi naar het presidentschap. The New York Times heeft gesproken met enkele van zijn naaste adviseurs. De Democraat zou het tijdens de voorverkiezingen moeten opnemen tegen Hillary Clinton als hij zich kandidaat stelt.

Volgens bronnen dicht bij de politicus benadert de 72-jarige Biden momenteel geldschieters die nog geen donoren zijn van de Clintoncampagne en die weinig vertrouwen hebben in haar. Ook zou er al contact zijn opgenomen met potentiële campagnemedewerkers.

Volgens de krant zouden de gesprekken ook deels voortvloeien uit medeleven en sympathie voor Biden sinds zijn zoon Beau in mei overleed aan hersenkanker. Beau zou zijn vader hebben aangespoord mee te strijden tijdens de voorrondes en Biden zou dit daardoor nu zelf ook willen.

Voorverkiezingen zijn in februari

De vicepresident stelde zich eerder in 1998 en 2008 al vergeefs kandidaat bij de voorverkiezingen. De laatste keer verloor hij van Obama. Tijdens die campagne maakte hij een politiek onhandige opmerking over de kandidatuur van Obama. Als Biden de knoop definitief doorhakt, zal hij zijn kandidatuur naar verwachting in september bekendmaken. De voorverkiezingen zijn in februari.

Voor de Democraten geldt Hillary Clinton (67) in de race om het presidentschap als de meest kansrijke kandidaat. Clinton is populair en heeft al miljoenen dollars binnengehaald voor haar campagne, ondanks het schandaal rondom het gebruik van haar privémail in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was.

    • Anouk Eigenraam