Meisje overleden na steekpartij Gay Pride in Jeruzalem

Leden van de Israëlische veiligheidsdiensten rennen achter Yishai Schlissel aan die op zijn beurt met een mes achter mensen aan rent tijdens de Gay Pride in Jeruzalem. Foto AP/Sebastian Scheiner

Een 16-jarig meisje dat drie dagen geleden werd neergestoken door een ultraorthodoxe Jood tijdens de Gay Pride in Jeruzalem, is overleden aan haar verwondingen, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Shira Banki was een van de zes mensen die gewond raakten toen Yishai Schlissel op een menigte in stak tijdens het jaarlijkse homo-evenement. Schlissel deed tien jaar geleden al hetzelfde en verwondde toen drie mensen. Hij kreeg een gevangenisstraf van twaalf jaar, die later werd teruggebracht tot tien.

De optocht in Jeruzalem, waar dit jaar ongeveer vijfduizend mensen op af waren gekomen, is al jaren een bron van spanning tussen de meer seculiere en ultraorthodoxe groeperingen die aanstoot nemen aan openbare homoseksualiteit. Die laatste zijn in de minderheid, maar desalniettemin erg aanwezig, en zeker in Jeruzalem.

‘Verschrikkelijke misdaad’

De steekpartij werd scherp veroordeeld door onder anderen premier Benjamin Netanyahu, die sprak van een “verschrikkelijke misdaad”:

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu In Israel, everyone, including the LGBT community, has the right to live in peace, and we will defend that right. http://t.co/H2fex3edfC
    • Frank Huiskamp