Zwarte Zaterdag op een na drukste sinds 2000

File vandaag op de snelweg A9 bij Perthus, vlakbij de grens tussen Frankrijk en Spanje. Foto AFP/Raymond Roig

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) is vandaag de op een na drukste Zwarte Zaterdag sinds 2000. Op het hoogtepunt van de drukte, zo rond lunchtijd, stond er 880 kilometer file. Sindsdien is de drukte enigszins afgenomen; rond 14.00 uur stond er op de Franse snelwegen nog 580 kilometer file.

Alleen vorig jaar was het drukker. Toen stond er in totaal 994 kilometer file.

Twitter avatar vid VID In Frankrijk telden we vandaag 880 kilometer file. Daarmee is het de op een na drukste Zwarte Zaterdag sinds 2000! http://t.co/2rPHHLn7nh

Het was vanochtend al vroeg druk op de snelwegen. Bij Lyon, op de snelweg naar het zuiden, stonden vakantiegangers om 06.00 uur al anderhalf uur in de file. Niet alleen in Frankrijk was het druk. Ook in andere landen zijn er veel mensen op de weg op weg naar vakantie of juist op de terugweg. Zo was de wachttijd bij de Gotthardtunnel op de Zwitserse A2 vanochtend al snel een uur.

In de afgelopen maand daalde het aantal files met 3 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat maakte de ANWB bekend.

Op een speciaal Twitter-account houdt de ANWB alle opstoppingen op de Europese wegen bij:


    • Sam de Voogt