Aangespoelde vliegtuigonderdelen aangekomen in Parijs

Journalisten op het strand van het Franse eiland Réunion waar wrakstukken van een vliegtuig zijn aangespoeld die mogelijk van de verdwenen vlucht MH370 zijn. Foto EPA

De vliegtuigonderdelen die zijn aangespoeld op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan zijn aangekomen in Frankrijk. De wrakstukken worden naar een militair laboratorium nabij Toulouse gebracht waar onderzoek moet uitwijzen of ze van de vlucht MH370 zijn, die anderhalf jaar geleden spoorloos verdween.

Franse onderzoekers zullen naar alle waarschijnlijkheid pas woensdag met het onderzoek beginnen als ook hun Maleisische collega’s gearriveerd zijn. Dat meldde de openbaar aanklager in Parijs. Het gaat om een ‘flaperon’, een stuurvlak aan de achterzijde van de vleugel van een vliegtuig, van zo’n 2 meter lang. Daarnaast zijn er een koffer en twee plastic flesjes met daarop Indonesische en Chinese teksten gevonden.

Zelfde type vliegtuig als MH370

Maleisische autoriteiten bevestigden gisteren dat de brokstukken van een Boeing 777 zijn. De verdwenen vlucht MH370 was van hetzelfde type vliegtuig. De kans is daarmee groot dat het MH370 is, omdat er volgens vliegtuigdeskundige Benno Baksteen slechts twee andere Boeing 777’s zijn verongelukt en niet in de buurt van Zuid-Oost Azië.

Rondom Réunion zoekt een helikopter naar meer brokstukken. Een plaatselijke vulkaan, de Piton de la Fournaise (‘Top van de Oven’), die gister uitbarstte heeft tot nu toe nog geen aanleiding gegeven het eiland, waar veel onderzoekers en journalisten naartoe zijn gekomen, te ontruimen of de speurtocht stop te zetten. De vulkaan, in onbewoond gebied in het zuidoosten van het eiland, is een van de actiefste ter wereld en barst al voor de derde keer dit jaar uit. De uitbarstingen in februari en in mei duurden enkele dagen.

Vierduizend kilometer verderop

Malaysia Airlines-vlucht 370 verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Beijing (China). Waarschijnlijk stortte het toestel met 239 mensen aan boord neer op een afgelegen locatie in de Indische Oceaan, op zo’n 1800 kilometer van de zuidwestkust van Australië. Van de passagiers kwamen 153 mensen uit China.

Er werd maandenlang gezocht naar de resten van het vliegtuig, maar tot afgelopen week werd er niets vernomen of gevonden van de vlucht. Réunion ligt vierduizend kilometer ten westen van de laatst bekende locatie, ten oosten van Madagaskar. Het is goed mogelijk dat golfstromen de stukken over deze afstand hebben meegevoerd.

    • Sam de Voogt