Weer Beijing: dit keer de Olympische Winterspelen

Echte sneeuw zal er waarschijnlijk niet liggen maar toch zijn de Winterspelen van 2022 toegewezen aan de Chinese hoofdstad Beijing.

In de Chinese hoofdstad Beijing is de toewijzing van de Winterspelen van 2022 met enthousiasme ontvangen. Foto EPA
In de Chinese hoofdstad Beijing is de toewijzing van de Winterspelen van 2022 met enthousiasme ontvangen. Foto EPA

De Olympische Spelen keren terug naar Beijing. Na de Zomerspelen van 2008 heeft de Chinese hoofdstad de Winterspelen van 2022 binnengehaald. Tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité vrijdag in Kuala Lumpur wonnen de Chinezen de verkiezing van de enige concurrent, de Kazachstaanse wintersportplaats Almaty.

Beijing wordt de eerste stad in de olympische geschiedenis die zowel de Zomer- als Winterspelen kreeg toegewezen. Beijing gold als de grote favoriet in de verkiezing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar de uitslag was uiteindelijk verrassend close: 44 tegen 40 stemmen.

In tegenstelling tot Almaty, dat een rijke schaatsgeschiedenis kent, ontbreekt iedere vorm van wintersporttraditie in Beijing. Sneeuw en ijs zijn ver te zoeken. Voor skipistes, bobbaan en springschansen moet minimaal 100 kilometer (Yanqing) of maximaal 200 kilometer (Zhangjiakou) gereisd worden.

De sneeuw zal waarschijnlijk nep zijn bij de Winterspelen in 2022. De Chinese skipistes hebben niet gegarandeerd natuurlijke sneeuw, een probleem dat wordt opgelost met kunstsneeuw.

Waarom dan toch Beijing? De miljoenenstad, die 1,9 miljard euro uittrekt voor de organisatie, heeft zeven jaar geleden bewezen de Spelen te kunnen organiseren. Het is dan ook vooral een veilige keuze die de leden van het IOC hebben gemaakt, met in het achterhoofd de huidige organisatieproblemen in aanloop naar de Zomerspelen in Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020).

„We weten dat China zijn beloftes na zal komen”, zei de Duitse voorzitter van het IOC, Thomas Bach. „Het is symbolisch en het is een maatstaf voor het vertrouwen”, reageerde zijn voorganger, de Belg Jacques Rogge.

En de Chinese lobby rond de stedenverkiezing was veel sterker dan de Kazachstaanse: China heeft drie IOC-leden, tegen Kazachstan nul. Eén van die drie, Zaiqing Yu, fungeert als één van de vicevoorzitters in het centrum van de macht bij het IOC.

In dat politieke spel was een speciale rol weggelegd voor de Nederlander Hein Verbruggen. Hij heeft als toezichthouder van het IOC de Zomerspelen van 2008 van nabij meegemaakt en aan die tijd goede contacten met de Chinezen overgehouden. Verbruggen werd ereburger van Beijing en door het organisatiecomité ‘2022’ als speciale adviseur binnengehaald. Als erelid heeft hij nog altijd veel invloed binnen het IOC.

Kort na de toewijzing aan Beijing begon de discussie over mensenrechten – belangrijk thema rond de Spelen in 2008. Human Rights Watch schreef: „Het olympische motto ‘hoger, sneller en sterker’ is een perfecte beschrijving van de aanval van de Chinese regering op de burgersamenleving: meer vreedzame activisten vastgehouden in recordtijd, onderworpen aan veel strengere behandeling.”