Suizend over ’t water als een acrobaat

Foto Bastiaan Heus

Met zo’n 37 kilometer per uur scheert de speedboot over het water bij de spoorbrug van Culemborg. Daarachter haalt Sanne Meijer de gekste stunts uit op haar wakeboard. De achttienjarige Groningse is één van de kanshebbers op de titel op de EK wakeboarden achter de boot, die vanaf maandag plaatsvinden in Maurik.

„Sanne is een groot talent”, zegt bondscoach Peter van Gestel trots. „Ze is al Europees kampioen bij de junioren, maar start nu in de openklasse, het hoogste niveau.”

Wakeboarden kan ook vanaf een kabelbaan, waar Meijer al wereldkampioen in is. Nu is ze afhankelijk van een driver die een speciale opleiding moet doen om de boot te mogen besturen. Achterin beoordelen drie juryleden de acties op het water.

De trucs van de sport zijn vergelijkbaar met die van het freestyle snowboarden. Gevaarlijk? Ja. Meijer is net terug van een zware schouderblessure. Maar of ze nu wint of verliest, na afloop zijn er altijd feesten voor de sporters.

„Het is eigenlijk ook een samenkomst van vrienden”, zegt Van Gestel. Ondanks dat zijn sport niet olympisch is, streeft hij ernaar om landen als de VS, Australië, Italië en Ierland achterna te gaan. De wakeboarders daar trainen het hele jaar door, terwijl de Nederlandse toppers het voorlopig in de winter nog moeten doen met trainingen in de sportschool en op de trampoline.

Tekst Foto Bastiaan Heus

    • Robert Hüsken