Start-ups, storm en All Stars

De week aan de hand van infographics op NRC Q

Converse keeps on cashin’…

Wie heeft de bekende canvas-rubberen-schoen niet in de kast staan? Deze week introduceerde Converse voor het eerst in 98 jaar een aangepast model: de Chuck Taylor All Star II. Het Amerikaanse bedrijf, tegenwoordig onderdeel van Nike, is zo lekker gewoon gebleven. Waarom wil iedereen hem toch hebben? Een belangrijke reden: de prima pricerange.

pricerange-viz-def

…en 020 scoort in de lijstjes

Een kleine write-up voor start-upstad Amsterdam, dat weer mag pronken met een prima positie op een ranglijst. Innovatief, hoogopgeleid, men spreekt er goed Engels en de stad heeft een groot (internationaal) marktbereik. Althans, dat vinden de onderzoekers van de Global Startup Ecosystem Ranking. Hiermee mag Amsterdam zich in ieder geval meten met de grootsten. Alle resultaten op de kaart.

Cuggi, Mike, Lalph Rauren

Grote kans dat je ze tijdens jouw zonvakantie in Turkije of Griekenland tegen bent gekomen: Gucci, Versace of Prada voor omgerekend een tientje. Nep, uiteraard, maar wel een leuk souvenir. De Nederlandse kledingindustrie is er niet blij mee: het kost de sector jaarlijks bijna 1 miljard euro.

Stress voor festivalorganisatoren…

Flinke regen, windstoten van 100 kilometer per uur en minimaal 13 miljoen euro schade. De zomerstorm die vorig weekend over Nederland raasde werd een flink fiasco voor festivalgangers én de organisatoren. Zeker 750 duizend festivalgangers werden zaterdag teleurgesteld. Daarvan kochten 63 duizend mensen een kaartje voor een betaald festival, blijkt uit een rondgang van NRCQ. Krijgen ze ooit hun geld nog terug?

…en het Franse Bic loopt binnen met een pen

Onmisbaar op ieder kantoor: de Bic-pen. Het uit Frankrijk afkomstige rode, blauwe of zwarte stukje plastic is goed voor een jaaromzet 1,9 miljard euro. Dat we minder schrijven lijkt het bedrijf dus niet te deren. NRC Q zet alle need-to-knows over de kantoorartikelenfabrikant op een rij.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Rij jij een lelijke eend? Dan ben je eigenaar van één van de ruim 297 duizend oldtimers die Nederland telt. Maar deze groep slinkt langzaam, meldde het CBS donderdag. De oorzaak? Lange tijd was het hebben van een oldtimer fiscaal voordelig: tot 2012 betaalden eigenaren van een auto van minstens 25 jaar oud geen wegenbelasting. Sinds 1 januari 2014 jaar komen alleen auto’s van 40 jaar of ouder nog in aanmerking voor deze regeling. Het aantal oude auto’s per gemeente op de kaart:

En verder:

  • Export naar Rusland:↓ (-800 miljoen euro)
  • Afzetprijzen industrie:↓ (-5,4 procent t.o.v. juni 2014)
  • Bierexport vanuit Nederland:↑ (+4 procent, 1,6 miljard liter)
  • Producentenvertrouwen:↓ (-0.9 punten)
      • Yordi Dam