Puerto Rico kan niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen

Puerto Rico kan zijn betalingsverplichtingen niet nakomen. Vandaag moet het eiland omgerekend 52 miljoen euro aan rente over een lening aflossen, maar de overheid maakte bekend dit niet te kunnen doen. Als er geen actie ondernomen wordt, is de schatkist in november leeg.

Een Puerto Ricaanse demonstrant houdt een bord omhoog waarop in het Spaans geschreven staat: 'Wij sloten geen lening af, wij zagen geen stuiver, wij gaan niet betalen'.
Een Puerto Ricaanse demonstrant houdt een bord omhoog waarop in het Spaans geschreven staat: 'Wij sloten geen lening af, wij zagen geen stuiver, wij gaan niet betalen'. Foto: AP Photo / Ricardo Arduengo

Puerto Rico kan zijn betalingsverplichtingen niet meer nakomen. Vandaag moet het eiland omgerekend 52 miljoen euro aan rente over een lening aflossen, maar de overheid maakte bekend dit niet te kunnen doen. Als er geen actie ondernomen wordt, is de schatkist in november leeg.

Gouverneur Victor Suarez sprak gisteravond (lokale tijd) de hoop uit dat er nog een regeling getroffen kan worden met de vele schuldeisers. Daar voegde hij aan toe dat als er niet ingegrepen wordt, de schatkist in november definitief leeg is.

Het niet betalen van de rente zou volgens de autoriteiten geen direct bankroet tot gevolg hebben, omdat het om een ‘morele afbetaling’ zou gaan. Dat is volgens economen nog maar de vraag. Als de schuldeisers een rechtszaak zouden starten, zou een bankroet niet meer zijn af te wenden, zo stelt een econoom tegen persbureau AP.

Puerto Rico, dat 3,6 miljoen inwoners telt, heeft een totale schuld van omgerekend ruim 66 miljard euro. Het eiland is een zogenaamd niet-geïncorporeerd gebied van de Verenigde Staten. Dit houdt in dat het onder beheer staat van Washington, maar geen officieel deel uitmaakt van de Verenigde Staten.

Het eiland leent sinds de jaren ’70 geld om het overheidstekort te financieren, en is daarmee in een vicieuze cirkel terechtgekomen. Het overheidstekort loopt op, terwijl de schuld blijft groeien. Naast massa-immigratie naar het Amerikaanse vasteland heeft Puerto Rico te maken met een krimpende economie.

    • Sjoerd Klumpenaar