Meer meldingen van wangedrag passagiers op Nederlandse vluchten

Foto: EPA / Carlos Meneses

Het aantal gemelde misdragingen door passagiers op vluchten van en naar Nederland is vorig jaar opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), dat de meldingen van incidenten registreert.

De inspectie kreeg vorig jaar 747 melding van een passagier die zich misdroeg, tegenover 627 in 2013 en 541 in 2012. Hoe de reizigers zich misdroegen is nog niet bekend, maar in 2013 ging het voor 45 procent om roken aan boord en zorgde 18 procent voor problemen onder invloed van alcohol of drugs. 11 procent van de passagiers werd agressief of fysiek.

Twee weken geleden nog werd een piloot van Transavia geslagen en bespuugd door twee passagiers, na de landing van een vlucht van Amsterdam naar Barcelona. De vliegtuigmaatschappijen willen een hardere aanpak voor wie zich ernstig misdraagt en hebben al lijsten met passagiers die voor bepaalde tijd niet welkom zijn op vluchten.

De Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) pleit voor een meldpunt waarbij mogelijke probleempassagiers al op de luchthaven worden gesignaleerd, bijvoorbeeld door personeel van winkels en bars.

Lees ook in NRC Handelsblad: Spugen, schelden: welcome on board
    • Michiel Dekker