Eigenaar failliete bitcoinbeurs Mt. Gox opgepakt in Japan

De eigenaar van de failliet verklaarde bitcoinbeurs Mt. Gox, de Fransman Mark Karpales, is gearresteerd in Japan. Hij wordt ervan verdacht zijn eigen account bij de beurs te hebben gemanipuleerd.

Mt. Gox ging in 2013 failliet, toen bleek dat er bij destijds zeer populaire bitcoinbeurs geld was ontvreemd. Volgens een intern bericht zou er zo’n 255 miljoen euro spoorloos zijn verdwenen. Karpeles verklaarde destijds dat hackers achter die roof zaten.

Foto: AP / Kyodo News

Karpeles bij zijn arrestatie. Foto: AP / Kyodo News

Of de manipulatie van het account, waarvoor Karpeles nu is gearresteerd, verband houdt met de roof van destijds is niet meteen duidelijk. Tegenover het Japanse persbureau Kyodo ontkent hij in ieder geval iets verkeerds gedaan te hebben. Als hij schuldig wordt bevonden kan Karpeles vijf jaar cel krijgen of een boete opgelegd krijgen van maximaal een half miljoen yen (zo’n 3700 euro).

De Japanse autoriteiten hebben toegegeven moeite te hebben met de zaak, omdat het de eerste keer is dat ze te maken hebben met diefstal van een virtuele munt. Experts verwachten dat een uiteindelijke veroordeling moeilijk wordt, omdat er nog niets over virtuele munten staat in de wet.

    • Eva Smal