Onduidelijkheid over lot broer van beroemde leeuw Cecil

De leeuw Cecil op een foto uit december 2012. Vandaag werd bekend dat ook zijn broer Jericho zou zijn doodgeschoten, al is de berichtgeving hierover nog niet duidelijk.
De leeuw Cecil op een foto uit december 2012. Vandaag werd bekend dat ook zijn broer Jericho zou zijn doodgeschoten, al is de berichtgeving hierover nog niet duidelijk. Foto AP

Er is onduidelijkheid over het lot van de leeuw Jericho, de broer van de beroemde leeuw Cecil die vorige maand illegaal werd neergeschoten en onthoofd. Verschillende media meldden op basis van de Zimbabwe Conservation Task Force dat hij zou zijn doodgeschoten, maar volgens een onderzoeker van Oxford is dat niet het geval.

De Zimbabwe Conservation Task Force, een actieorganisatie, maakte het nieuws van de dood van Jericho via Facebook bekend. Vlak daarna volgde het nieuws dat Brent Stapelkamp, een wetenschapper van Oxford die onderzoek doet in het natuurpark Hwange in Zimbabwe waar Jericho (en ook Cecil) leeft, meent dat Jericho nog leeft. Hij baseert zich op basis van een GPS-signaal die om Jericho’s nek zit en die nog altijd bewegingen van de leeuw aantoont.

Het is niet duidelijk of Jericho tot dezelfde groep leeuwen behoorde als Cecil voor zijn dood. De Britse krant The Daily Mail schrijft dat Jericho voor de welpen zorgde sinds Cecil was verdwenen, maar dat is niet bevestigd. Onderzoekers van de universiteit van Oxford, die Cecil onderzochten, vrezen voor het voortbestaan van Cecil’s troep van zes leeuwinnen en twaalf jonge leeuwtjes. Die zullen het nu heel moeilijk krijgen om zich te verdedigen tegen andere leeuwen.

Verbod op leeuwenjacht

Op het jagen op leeuwen geldt momenteel een verbod. Eerder vandaag schortte Zimbabwe alle vergunningen om op leeuwen, luipaarden en olifanten te jagen in het gebied waar Cecil woonde op. Ook jagen met pijl en boog mag niet meer, tenzij er nadrukkelijk toestemming voor is verleend. Daarnaast onderzoeken de autoriteiten de mogelijk illegale dood van een leeuw in april van dit jaar.

Zimbabwe begon gisteren een procedure om de VS om uitlevering te vragen van James Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die de leeuw Cecil doodschoot. Hij wordt beschuldigd van stroperij. Twee Zimbabwanen die Palmer hielpen bij de jacht werden gisteren voorgeleid bij de rechtbank. De mannen riskeren een celstraf van vijftien jaar.

De koning van Hwange

Cecil was de koning van safaripark Hwange, in het westen van Zimbabwe. Hij maakte ook deel uit van een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Oxford tussen 1999 en 2004 naar conservatie van leeuwen in het land. Eind juni werd het dier door Palmer eerst met een kruisboog beschoten. Daarbij raakte Cecil ernstig gewond. Ruim een dag lang joeg Palmer samen met de twee mannen op de leeuw en maakten hem uiteindelijk af met een geweer. De leeuw werd vervolgens gevild en onthoofd op een privéterrein.

Palmer houdt vol dat hij een vergunning voor de jacht had, maar het nationale park zegt dat de jagers Cecil uit het park lokten. Zijn 50.000 dollar kostende jachttripje heeft de afgelopen week geleid tot grote ophef. Op social media heeft de tandarts uit Minnesota massaal scheldkanonnades en haatdragende commentaren over zich heen gekregen. Palmer is in 2008 ook al eens beboet omdat hij in 2006 een beer buiten het toegestane gebied neerschoot.

    • Sam de Voogt