Opinie

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Thomas de Veen

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: De Gay Pride is geen extra Koningsdag

De Gay Pride is bezig en dus wordt de hoofdstad dit weekend weer overspoeld met regenboogvlaggen, glitter, cockringen en dagjesmensen. Iedereen installeert zich op zaterdag langs de grachten voor de botenparade, als ware het een extra Koningsdag. Hypocriet, want onlangs hoorden we nog van het SCP dat eenderde van de Nederlanders moeite heeft met in het openbaar zoenende mannen. Wie wil delen in de feestvreugde van de Gay Pride moet ’m vieren zoals het hoort: in een leren string, gepassioneerd tongend met seksegenoten.

Stelling: Er moet een gezegde komen voor de maand juli

We weten het nu zeker: de weergoden waren dronken. In juli werden we getrakteerd op hittegolven en hagel, temperaturen tussen de 38,2 graden en 1,3 graden onder nul en als toegift nog een fikse zomerstorm. Elke maand van het jaar heeft wel een gezegde dat ons voorbereidt op wat komen gaat: zo weten we dat maart zijn staart roert, april doet wat hij wil en dat we in mei van alle vogels een ei kunnen verwachten. Juli heeft ook zo’n spreekwoord nodig. Bijvoorbeeld: ‘Juli, van bikini tot pistenbully.’

Stelling: Leeuwen zijn absurd mediageniek

De muizen Larry en Ronny zijn afgelopen week tijdens een jachtpartij op gruwelijke wijze om het leven gebracht in de keuken van een Amstelveense tandarts. Maar daar hoor je niemand over. En de Amerikaanse schrijfster en opiniemaker Roxane Gay, die regelmatig over racisme schrijft, twitterde deze week dat ze voortaan een leeuwenpak aantrekt wanneer ze haar huis verlaat, zodat het mensen wél iets kan schelen als ze neergeschoten wordt.

Stelling: Het Koningslied was die tonnen meer dan waard

Meer dan een half miljoen heeft het Koningslied gekost. ‘Duur grapje’ vond De Telegraaf, maar hé, het is natuurlijk een koopje. Nog steeds kun je in een volle treincoupé ‘Daar sta je dan’ zingen, waarna een onbekende medepassagier geheid even later het Koningslied-deuntje neuriet. En nog steeds kun je geen bord stamppot zien zonder aan de letter W te denken. We waren verenigd in ergernis: een verbroederender lied is er sinds het Koningslied niet geweest.

Stelling: We moeten de wereld redden van Nederlands bier

Over de grens is Nederlands bier populairder dan ooit, meldde het CBS gisteren: na Mexico exporteren wij het meeste bier ter wereld, en dat komt vooral terecht in de VS. Zielig voor de Amerikanen, die trouwens al zielig waren, met hun Budweiser. We schepen ze op met onze Amstel, Heineken en Bavaria, terwijl wij, als we een lekker biertje willen drinken, heus wel weten dat we Belgisch bier moeten hebben. Laten we Belgisch bier promoten. We leveren er wat exportinkomsten voor in, maar het is wel beter voor onze reputatie.

Stelling: Grooming is iets voor sneue watjes

Vroeger moest je snoep inslaan, een onopvallend wit busje huren, wachten op goed weer en in regenjas de straat op. Nu, in de tijd waarin je alles al kunt laten thuisbezorgen, kun je zelfs kinderlokken vanachter je computer. Maar dan ben je wel echt een stakker.

en Thomas de Veen

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Thomas de Veen