Meervalworm

Het was een doorsnee dag op het parasitologielab van de Murdoch Universiteit in het Australische Perth. Laborant Aileen Elliot kreeg ter inspectie een paar blaasjes die waren losgesneden uit het buikvlies van een koraalmeerval. „En terwijl ik er in sneed, plopte er dit ongelofelijk kleine wormpje uit”, vertelde Elliot later aan het universiteitsblad van Murdoch. Het is een haakwormpje van de fylum (stam) der Acanthocephala, ongeveer een centimeter lang. Elliot: „Onverwacht dit soort verbazingwekkende levensvormen zien, dat maakt voor mij een gewone labdag tot een absoluut schitterende dag!” Ze fotografeerde het diertje en zijn blaasje.

De wereld kan in dit moment delen omdat kort daarop een collega Elliot wees op een oproep in de New Scientist, voor deelname aan de Eureka Prijzen – ook wel de Australische Wetenschappelijke Oscars genoemd. Er zijn prijzen in zeventien categorieën. Van milieuonderzoek en technische innovatie tot mentorbegeleiding en... fotografie. De haakworm is nu een van de finalisten, de winnaar wordt 26 augustus bekend gemaakt.

    • Hendrik Spiering