Louis aan de lijn: ik wil Memphis 

PSV begint het seizoen zondag met het duel om de Johan Cruijff Schaal, tegen Groningen. Technisch manager Brands blikt terug op hectische maanden, de zomer van 50 miljoen. „Ik doe soms langer over een jeugdcontractje.”

Marcel Brands zit pas rustig als 1 september het transferwindow sluit. „Je houdt je hart soms vast, wat er overblijft.”
Marcel Brands zit pas rustig als 1 september het transferwindow sluit. „Je houdt je hart soms vast, wat er overblijft.” Foto Merlijn Doomernik

Tuurlijk denkt hij ook wel eens: die miljoenen, gebeurt dit echt? „Ik ga ook gewoon naar de bakker, moet ook gewoon tanken”, zegt Marcel Brands, technisch manager van PSV. „Als je ziet wat zo’n Memphis gaat verdienen, die komt in een andere wereld terecht. Die jongen is financieel klaar, maar zijn doelen hebben niets meer met geld te maken. Hij wil de beste worden bij Manchester United. En de beste van de wereld. Net als Messi, Ronaldo. Die doen het niet meer voor het geld.”

In zijn kantoor, met zicht op het veld in het Philips Stadion, blikt Brands terug op de afgelopen maanden waarin hij zo’n 50 miljoen euro opstreek voor PSV. Zelf noemt hij geen bedragen. Het is hectisch, zegt hij. En spannend, met altijd de vrees dat er nog een bepalende speler vertrekt. „Terwijl we hier zitten te praten, kan ik een bericht hebben gekregen. Een club, voor een speler. Je weet het niet.” Hij kan pas op vakantie als het transferwindow sluit. Dinsdag 1 september, tot die tijd is het opletten. „Je houdt je hart soms vast, wat er overblijft.”

April 2015

Missie geslaagd. Na zeven jaar zonder titel is PSV weer kampioen. Zaterdag 18 april, na een overwinning op Heerenveen, barst het feest los.

Brands boekt ook zijn eerste succesjes met het oog op het nieuwe seizoen door twee van de drie huurlingen vast te leggen. Eerst de revelatie van afgelopen seizoen Andrés Guardado, nog in dienst van Valencia. Hij krijgt een contract tot 2018 bij PSV. Later tekent ook centrale verdediger Nicolas Isimat-Mirin (gehuurd van Monaco) voor een langer verblijf. Alleen de van Manchester City gehuurde Karim Rekik kiest uiteindelijk voor Olympique Marseille.

Mei

Al snel na het titelfeest wordt het spannend rond sterspeler Memphis Depay. Paris Saint-Germain wilde de aanvaller al in de winter overnemen, maar daar wil PSV op dat moment niets van weten. Brands: „We hebben PSG toen gevraagd om niet te veel te pushen. Ik moet zeggen: dat hebben ze keurig gedaan.”

Op dinsdag 5 mei wijst alles er op dat Depay naar PSG gaat. Interesse uit Engeland? Niet concreet. Manchester United-coach Louis van Gaal is ingenomen met de jongen die hij als bondscoach nog in Oranje liet debuteren, maar zet niet door. Dus Brands spreekt met PSG af om de volgende dag, woensdag, op Schiphol zaken te doen. „Dinsdagavond rond negen uur belde Kees Ploegsma [zaakwaarnemer Depay]. Hij zei: ‘We hebben nogmaals rondgebeld, niets. Dus probeer er maar uit te komen met PSG.’”

Weer een uur later: toch bericht van United. Brands: „Louis aan de lijn: ik wil Memphis.” Dan gaat het snel. „United wist dat ik volgende dag op Schiphol zou zitten met PSG. Intussen had ik PSG gezegd dat United zich serieus gemeld had.” In die open sfeer verloopt het gesprek op Schiphol met de afvaardiging van de Franse kampioen. „Ik zei: dit is de prijs die we steeds genoemd hebben, maar ik heb ook steeds gezegd dat als er een Engelse club zich meldt, ga ik dit bedrag vragen. Heel transparant.”

Die woensdag bereikt Brands om één uur ’s middags een akkoord met PSG. „Ik heb ook naar United toe gezegd: dit is de prijs. Toen gaf United aan: doen we. Alleen zij hebben een Amerikaanse eigenaar, ze zaten met tijdsverschil.”

Eind van de middag, na fiat uit de VS, is er ook een akkoord met United. Dus: PSG of United? Aan Depay de keuze. „Wij hebben niet het beslissingsrecht”, zegt Brands. „’s Avonds laat kreeg ik een telefoontje dat Memphis eruit was met United. Om 2 uur ’s nachts kreeg Peter Fossen [clubjurist] de stukken, volgende ochtend op donderdag hebben we de transfer afgerond.”

Megadeal. Naar verluidt 28 miljoen euro, via premies kan dat oplopen tot boven 30 miljoen. Binnen 36 uur geregeld? Brands: „Soms doe ik langer over een jeugdcontractje à 20.000 euro.”

Juni

Brands sluit contracten met jeugdspelers, verlengt verbintenissen met andere spelers. Hoort er ook allemaal bij. Twee coaches gaan weg: assistent-trainer Ernest Faber gaat naar NEC, Jong PSV-coach Darije Kalezic tekent bij Roda JC.

Brands: „Kijk, zoals bij Memphis is het mooi dat zo’n plan uitkomt. Veel geld, grootste transfer ooit, dat zijn leuke dingen. Maar ik word net zo blij van jongens als Steven Bergwijn, Kenneth Paal, Suently Alberto die het heel erg goed doen en bijtekenen. En wat mij trots maakt is weer twee nieuwe trainers in de eredivisie, Ernest en Darije, die bij PSV stappen hebben gemaakt.”

Intussen is de maand juni er vooral een van praten. Vliegtuig in, vliegtuig uit. „Je bent op allerlei borden aan het schaken, met zaakwaarnemers in gesprek, met spelers, clubs. ’s Nachts bellen, wegens tijdverschil de ene kant op met Uruguay, de andere kant op met Qatar. Afspraak hier, afspraak daar. Continu. Je weet op woensdag niet hoe donderdag eruit gaat zien.”

Juli

Bergwijn (17) is de gedroomde opvolger van Depay. Eigen jeugd, er wordt gezegd dat hij al verder is dan Depay toen. Maar ja: zeventien pas.

Oplossing, voor dit seizoen, is een rijpe linksbuiten huren: de Belg Maxime Lestienne. Met een bijzonder verhaal. Lestienne speelde voor Club Brugge, tot hij ineens in 2014 voor 10 miljoen euro naar de Qatarese club Al-Arabi ging. Hij speelde geen minuut in het emiraat, werd direct verhuurd aan het Italiaanse Genoa. En nu dus aan PSV. „De nieuwe economie in het voetbal”, zegt Brands. „Moet je die spelers dan niet nemen? Lestienne is gewoon een goed ventje.”

Al-Arabi is voor Brands geen onbekende partij. „Ze zijn vorig jaar ook bij mij geweest. In Depay en nog een speler zagen ze het wel zitten. Dat hebben we niet gedaan uiteraard. Hun idee is om een speler ergens te plaatsen en rendement te halen. Ze maken het aantrekkelijk door een geweldig salaris te bieden, kunnen schermen met een netwerk van clubs. Zo’n speler hoeft nooit in Qatar te spelen. Ze spelen een soort Playstation, maar met echte mensjes.”

Meer doorsnee is de transfer van PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum naar Newcastle United. Transfersom: 20 miljoen. „Normaal koopt Newcastle voor 8 tot 12 miljoen, onze vraagprijs lag veel hoger. Een behoorlijke gat om te overbruggen”, zegt Brands. Newcastle stemde in. „Ik proefde nieuwe ambitie daar. ’Gini’ was overtuigd. Prima club, heel straight.”

PSV profiteert volop van het grote geld in de Premier League. Keerzijde is dat concurreren geen zin heeft. De transfervrije Ibrahim Afellay keert niet terug naar Eindhoven, hij gaat voor Stoke City. „We hebben Ibi al vroeg benaderd, hij heeft lang getwijfeld. Hij weet wat hier de bandbreedte is. We hebben een begroting in te leveren, de club gezond te maken. Die bandbreedte is zelfs bij Stoke City vele malen breder.”

Wijnaldums opvolger Davy Pröpper komt van Vitesse, een transfer die in no-time rond is. Een groot contrast met de – uiteindelijke – komst van de Uruguayaan Gastón Pereiro. „Dan heb je met Zuid-Amerikaanse taferelen te maken”, zegt Brands. „Eigenlijk zijn we al vanaf maart met hem bezig. We zijn naar Uruguay geweest voor een onder-20 toernooi. Speler met bijzondere kwaliteiten.” Maar het blijkt een moeizaam proces, waarbij Brands meermaals denkt: bekijk het. Jurist Fossen krijgt de partijen dan weer om tafel. Brands: „Ik ben wat impulsiever.”

Begin deze maand denkt Brands een deal te hebben. „Heb je alle afspraken gemaakt: met de club akkoord, met het management, de speler. Voorwaardes, commissies, al die toestanden. Maar toen ze er allemaal waren hier op het stadion, met een man of acht sterk, was de club niet meer akkoord, de speler zogenaamd niet, het management niet. Maak je allemaal mee.”

Terwijl Brands met Pereiro’s entourage onderhandelt, zit de spelers zelf buiten. „Zag ie mij naar binnen lopen, dan weer zijn management naar buiten lopen, dan weer zijn oude club. Wij zijn gewend, als het jouw transfer is, dat je meepraat. Bij die jongens is dat veel minder het geval. Guardado vertelde eens over 2007, toen hij naar bed ging en dacht dat ie naar PSV ging. Werd ie wakker, was het Deportivo geworden.”

Maar het komt rond. Pereiro is vanaf 15 juli PSV’er. „Hebben we twee dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gezeten en er is eigenlijk niets veranderd. Waar hebben we al die energie ingestoken? Een ton bij de speler af, bij de commissie op, of omgekeerd. Eigenlijk is in die twee dagen niets gebeurd. Moeilijk te begrijpen.”

Augustus

PSV hoopt nog op de komst van de Mexicaanse verdediger Héctor Moreno van Espanyol, die Brands volgende week hoopt binnen te halen.

Blijft Jetro Willems, uitblinker afgelopen seizoen op linksback? „We hopen, en dat verwacht ik, dat hij wacht tot de echte top komt. Net als Memphis.” Pas op 1 september leunt Brands achterover. „De voorrondes Champions League zijn in volle gang, de Premier League begint volgende week. Bij de eerste twee nederlagen van club A of club B breekt er zo paniek uit. Dan kunnen er weer gekke dingen gebeuren.”