Kistkip op de barbecue

Het Hollandse haantje heeft al vaker op deze pagina’s rondgescharreld. Nel Schellekens, kokkin van De Gulle Waard in Winterswijk noemt het leghaantjes, want het zijn de broertjes van de legkippen die in feite nutteloos zijn. Buitengewoon ongeschikt om eieren te leggen en dan ook nog van het ‘legras’ dat dus niet om zijn fenomenale vleesopbrengst

Het Hollandse haantje heeft al vaker op deze pagina’s rondgescharreld. Nel Schellekens, kokkin van De Gulle Waard in Winterswijk noemt het leghaantjes, want het zijn de broertjes van de legkippen die in feite nutteloos zijn. Buitengewoon ongeschikt om eieren te leggen en dan ook nog van het ‘legras’ dat dus niet om zijn fenomenale vleesopbrengst bekend staat. Niettemin bevat elk tweede ei een haantje en die worden massaal doorgedraaid, verhakseld, of in diervoeder verwerkt. Maar niet als het aan Nel ligt. Samen met een aantal andere enthousiastelingen zet ze zich in om het Hollandse haantje op de kaart te krijgen, vooral op de menukaart.
Ook barbecuefenomeen Ralph de Kok draagt zijn steentje bij: hij doet een haantje op de barbecue. Dat kan op verschillende manieren, maar in dit geval gaat het haantje in een cederhouten kistje met hooi en bier. De kunst is om het haantje gaar te krijgen zonder het kistje in één keer te verbranden. Voor wie een barbecue heeft en een beetje kan timmeren…

    • Ronald Hoeben