Kijken: 164 parachutisten verbreken wereldrecord formatiesprong

De skydivers sprongen op zes kilometer hoogte uit de vliegtuigen Foto: Still uit video AP

Een team van 164 parachutisten heeft het wereldrecord voor de grootste formatiesprong verbroken. In vrije val vormden de skydivers enkele seconden een bloem, en dat leverde spectaculaire beelden op.

De parachutisten werden op zes kilometer hoogte uit zeven vliegtuigen gedropt boven het Amerikaanse Ottawa in de staat Illinois. Het team had maar liefst dertien sprongen nodig voordat de ingewikkelde formatiesprong slaagde.

Het oude record stamde uit 2012, toen deden er 138 parachutisten mee. Rook Nelson, een van de organisatoren, reageerde uitgelaten na de geslaagde recordpoging.

“Dit laat zien dat als je de juiste groep mensen hebt verzameld, de juiste ondersteuning krijgt en goede weersomstandigheden hebt, alles mogelijk is. Nota bene op sprong nummer dertien.”

Het team werd samengesteld na trainingen in Spanje, Australië en de Verenigde Staten. De formatie werd opgenomen door cameramensen die mee sprongen; zo kon achteraf bewezen worden dat de recordpoging geslaagd was.

De poging was niet zonder gevaar. De minimale snelheid tijdens de sprong was 257 kilometer per uur, terwijl de snelste skydivers bijna 390 kilometer per uur haalden. Met zulke snelheden kan een botsing fataal zijn.

    • Sjoerd Klumpenaar