Jemenitische vicepresident keert terug naar Aden

Vice-president en premier Khaled Bahah (midden) bij aankomst op de luchthaven van Aden Foto: Reuters

De Jemenitische vicepresident Khaled Bahah is vandaag met zes ministers uit ballingschap teruggekeerd naar de havenstad Aden. Dat meldt persbureau AP.

Volgens een anonieme bron zal er later vandaag een kabinetszitting plaatsvinden, onder leiding van premier Bahah - die tevens de post van premier vervult.

Twee weken geleden keerde al een groep ministers en veiligheidsfunctionarissen terug uit ballingschap. De shi’itische Houthi-rebellen zijn uit de stad verdreven na zware bombardementen onder leiding van Saoedi-Arabië.

Tijdens de snelle opmars van de Houthi-rebellen vluchtte de regering van president Abed Rabbo Mansour Hadi eind maart uit Jemen. De soennitische president weet zich gesteund door een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die sinds eind maart luchtaanvallen uitvoert.

Bombardementen gaan door

Bij de Saoedische luchtaanvallen zijn meer dan 3.000 doden gevallen. Vredesoverleg dat vanuit de Verenigde Naties werd georganiseerd heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. Vorige week vrijdag werd een staakt-het-vuren door Saoedi-Arabië geschonden; er vielen 65 doden, onder wie veel vrouwen en kinderen. Human Rights Watch sprak van een oorlogsmisdaad.

Volgens de VN heeft 80 procent van de vierentwintig miljoen inwoners van Jemen humanitaire hulp nodig. Ruim 20 miljoen Jemenieten zouden door het conflict zijn afgesloten van schoon drinkwater.

    • Sjoerd Klumpenaar