‘Je moet zorgen dat je beter wordt in dat waar je al in uitblinkt’

Henk Timmermans (35) is manager van een klein hotel. Hij woont er zelf ook, in een appartement met een eigen ingang. „Ik stond versteld over de spullen die gasten achterlaten: tassen nieuwe kleding, zelfs vliegtickets.”

Henk Timmermans is sinds kort aan het daten. „Laatst zijn we gaan zeilen op het IJsselmeer.” Foto David Galjaard

Henk: „Ik ben acht jaar bankier geweest, tot ik besloot om hotelmanager te worden. Hotels spreken me aan, de sfeer, het contact met verschillende mensen. Het is ook een transparante business: als je het goed doet krijg je positieve feedback op internet, als je slecht presteert staat dat er ook. Ik houd wel van die eerlijkheid.

„Sinds eind 2013 run ik als manager een hotel in Den Bosch. We hebben zeven kamers en een brasserie, en ongeveer tien man personeel. Ik woon zelf ook in het hotel, in een appartement. Het heeft wel een eigen ingang hoor, maar ik ben de hele dag op de hotelvloer aanwezig. Eigenlijk iets te lang zelfs, ik maak dagen van bijna tien uur. Maar ik ben bezig om steeds meer over te dragen aan mijn personeel.”

Meedraaien met de kamermeisjes

„Toen ik manager werd had ik nog helemaal geen ervaring, dus ik ben het eerste half jaar ingewerkt door het personeel. Ik had de meeste moeite met de simpele taken: leren lopen met een dienblad, latte macchiato’s maken of meedraaien in de keuken. Natuurlijk, daar hebben we koks voor, maar ik vind het belangrijk om dat zelf ook te kunnen. Ik ben ook een tijd meegegaan met de kamermeisjes. Je leert er heel veel van. Als je bijvoorbeeld met een handdoek de deur van de douche nog een keer nawrijft, gaat die mooi glimmen.”

„Ik stond echt versteld over de enorme hoeveelheid spullen die gasten achterlieten. iPhone-opladers, tassen vol nieuwe kleding die ze hebben gekocht, zelfs weleens vliegtickets. En ik vond het ook bijzonder om te zien als je de kamer schoonmaakte, hoeveel beautyspullen ze meenemen. Daar heb ik toen maar extra bergruimte voor gemaakt in de badkamers. ”

Taken uitbesteden

„Ik probeer alles uit te besteden wat niet mijn kerntaak is. Dat heb ik tijdens mijn studententijd ooit gehoord van een hoogleraar. Hij vertelde dat mensen altijd bezig zijn om de dingen te verbeteren waar ze niet goed in zijn. Maar je moet juist zorgen dat je nog beter wordt in dat waar je al in uitblinkt. Dat was echt een ‘aha-moment’. Dus voor mijn eigen appartement heb ik een schoonmaker die één keer in de twee weken een paar uur langskomt, en ik besteed bijvoorbeeld ook mijn eigen administratie uit.

„Koken doe ik wel zelf, als ik er de tijd voor heb. Ik eet alles biologisch. Zeker twee dagen in de week ben ik nieuwe gerechten aan het proberen. Maar het komt ook vaak voor dat ik net rond etenstijd gasten aan het inchecken ben, dus dan laat ik de keuken in het hotel snel wat maken. Dat eet ik dan in de hotelbar op, dan hoor ik de bel als de gasten arriveren.”

„Ik leef redelijk zuinig. Laatst heb ik wel een dure mountainbike gekocht. Dan doe ik eerst onderzoek op internet. Ik koop ook wat in de bonus is, kleren in de uit verkoop, en ik spaar veel. Ik probeer mijn vaste lasten zo snel mogelijk omlaag te brengen.”

Online vrienden maken

„Sinds twee maanden ben ik aan het daten. We hebben elkaar leren kennen via NMLK. Dat staat voor Nieuwe Mensen Leren Kennen. Dat is een site waar je kunt afspreken met mensen die je nog niet kent, om samen activiteiten te ondernemen. Ik ga elke week wel iets doen. Of uit eten, en vaak iets sportiefs als mountainbiken. De allereerste keer ken je nog niemand, maar als je twee of drie keer geweest bent kom je weer dezelfde mensen tegen. En dan wordt het vanzelf een vriendengroep.

„Zij was daar ook bij, en zo zijn we uiteindelijk gaan daten. Ik vond haar gelijk heel leuk. Ik ben wat meer extravert, zij wat introvert, dus we vullen elkaar goed aan. Het is niet mijn eerste relatie, ik heb hiervoor ook een lange relatie gehad en zij ook.

„Laatst zijn we gaan zeilen op het IJsselmeer. Ze heeft hoogtevrees, en de boot kan nogal schuin en hoog in het water liggen, dus het was lief dat ze het voor mij probeerde. Ik ben namelijk gek op zeilen. Dat heb ik in mijn studententijd voor het eerst gedaan, en sindsdien huur ik af en toe een boot. Het is letterlijk je eigen koers bepalen, en ik vind het heerlijk dat ik even niet mobiel bereikbaar ben. Je aandacht is continu bij het zeil, dus je kunt over niks anders nadenken.”

Altijd een telefoon bij de hand

„Ik heb de eindverantwoordelijkheid van het hotel. Dat voel je altijd. Het is een beetje alsof je een sterrenrestaurant runt. We hebben als hotel net een prijs gewonnen, we zijn uit 600.000 andere hotels uitgekozen tot de top-tien van beste zakelijke hotels in de wereld. Die kwaliteit moet blijven, en daar hoort bij dat ik altijd paraat moet staan, ook al ben ik vrij. Ik heb altijd mijn mobiel bij me. En dat is het meeste wennen aan het horeca-bestaan. Word ik ’s nachts wakker gebeld omdat gasten om drie uur nog even snel een kamer willen boeken, bijvoorbeeld. Die bellen het nummer van het hotel, en dat staat naar mij doorgeschakeld.

„Ik ben nu meer aan het overdragen aan mijn personeel. Ook om tijd vrij te maken voor mijn vriendin. Dat ik makkelijker een paar dagen weg kan. Als ik zelf wegga zoek ik altijd wel een goed hotel uit, het liefst met een waardering op internet van 9.4 of hoger. Je wilt er niet op achteruit gaan als je ergens op vakantie gaat.”

    • Charlotte van ’t Wout