Tienertoer: ‘Ik bakte Pisang Ambon-pannekoeken’

De eerste vakantie zonder ouders. Cabaretier Katinka Polderman (34) rookte een jointje en fotografeerde kabouters in Zeeuws-Vlaanderen.

Katinka Polderman op de camping in Retranchement, 1996

1996

„Het dorp heette Retranchement en je zou denken dat het ergens diep in Frankrijk lag, maar het was gewoon een plaatsje in Zeeuws-Vlaanderen. Ik was vijftien en ik ging daar met mijn vriendin Mirjam kamperen op een camping die ‘De Wildhof’ heette. Haar ouders brachten ons en zetten hun vouwwagen voor ons op.

„Ik wilde op mijn dertiende al in mijn eentje met vakantie, maar mijn ouders waren voorzichtig. Mirjam was verstandig en twee jaar ouder dan ik. Vanuit Retranchement konden we op onze fietsen naar Sluis en Cadzand en dat was het dan. Verder konden we geen al te gekke dingen doen en dat wisten mijn ouders.

„Ik was alto, dat betekende dat ik van grunge en hardrock hield en dat ik een T-shirt van Rage against the machine droeg. Mijn vriendin was gabber. Normaal gesproken waren alto’s en gabbers gezworen vijanden, dus we waren een apart stel.

„Op die camping was het vooral een kwestie van bier drinken. Eigenlijk dronken we helemaal niet zoveel, maar we vonden het al heel wat. Verder gingen we winkelen in Sluis, waar we ansichtkaarten met tulpenvelden en ‘I love Holland’ erop kochten. Dat soort dingen doe je als je vijftien bent. We hebben ze waarschijnlijk ook verstuurd.

„Ook gingen we naar de campingdisco waar ze vreselijke kutmuziek draaiden. Mirjam en ik deden daar idiote dansjes om te laten zien dat het allemaal ver beneden onze stand was. We sloten vriendschap met een groep Limburgers en met een van hen, een jongen met lang haar die Jurgen heette, zoende ik.

„Er was op die camping ook een caravan met drie jongens erin die alle drie Peter heetten, heel wonderlijk. Ik maakte er allemaal foto’s van die ik later in een schriftje plakte. Ook fotografeerde ik kabouters die er niet waren, maar dat was nadat ik een jointje had gerookt.

„Ik vond het ontzettend cool zonder ouders. Een week totale vrijheid. Maar het had ook nadelen. We hebben die week bijvoorbeeld maar drie keer lekker gegeten: twee keer friet en een keer nasi van de buren. Onze eigen kookkunsten stelden nogal teleur. Ik bakte Pisang Ambon-pannekoeken met Pisang Ambon in plaats van melk, wat resulteerde in pannekoeken die aan de ene kant zwart en aan de andere kant groen waren. Mirjam maakte macaroni zonder saus, waarover wij het oordeel ‘absoluut goor’ uitspraken. De nasi goreng die ik vervolgens maakte, werkte laxerend en dat was lastig, want het was ver lopen naar de wc’s.

„Kortom, het was een heerlijke vakantie. Een week lang niemand die op je let, dat is voor een puber fantastisch. Maar uiteindelijk verscheen toch echt mijn vader om ons op te halen. De foto die ik toen van hem maakte, plakte ik later in mijn schriftje en ik schreef er onder: ‘Shit!’.”

2015

„Ik ben in juni al op vakantie geweest: met mijn tante naar een all-inclusive resort in Turkije, heel fout. Ik weet niet meer waar we precies zaten, erg hè? Maar we hebben niet alleen in het resort gezeten, we zijn ook naar twee stadjes geweest. Verder was het alleen uitrusten en niets doen. Het is fijn als je qua eten niets hoeft te regelen, dan kom je tenminste aan lezen toe. Het was de derde keer dat ik met mijn tante met vakantie ging. Ik vind het fijn om met een familielid op vakantie te gaan: je weet precies wat je aan elkaar hebt, want je komt tenslotte uit hetzelfde nest.

„Later deze zomer pakken mijn vriend en ik waarschijnlijk de auto en rijden we Europa in. Tenminste, dat hopen we. Er moet ook nog een zolder worden verbouwd.”

    • Renate van der Zee