Geen AD bezorgd bij groot deel abonnees door staking drukkerij

Een versie van het AD uit 2012.
Een versie van het AD uit 2012. Foto: ANP / Koen van Weel

Door een staking in de drukkerijen van de Persgroep in Den Haag en Apeldoorn ontvangen abonnees van het AD in de regio’s Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amersfoort vandaag niet of pas veel later hun krant.

Ook lezers van de Wegener-titels De Gelderlander, De Stentor en Tubantia hebben te maken met de staking. Wegener is sinds dit jaar in handen van de Persgroep.

De drukkers legden gisteravond om 23 uur het werk neer. Om half twee vannacht begonnen de drukkers in Apeldoorn weer met hun werk. In Den Haag is de hele nacht gestaakt.

300.000 kranten

Volgens vakbond FNV zijn door de staking 300.000 kranten niet of later gedrukt. Het AD heeft normaliter een betaalde oplage van 377 duizend exemplaren. De getroffen regionale dagbladen van Wegener hebben samen een oplage van 350 duizend.

Aanleiding voor de werkonderbrekingen van de drukkers is volgens vakbond FNV “het slepende cao-conflict in de grafische industrie”. In de grafische sector is al sinds 1 augustus 2013 geen cao meer. De FNV wil voor de 21 duizend medewerkers in de grafische sector een loonsverhoging een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van driehonderd euro.

“Treurig”

Directeur Journalistiek Erik van Gruijthuijsen van de Persgroep noemt de staking op de site van het AD “treurig en onverantwoordelijk”. Volgens hem heeft de Persgroep samen met de andere krantenuitgeverijen juist voorstellen gedaan, die al door de FNV als redelijk waren bestempeld.

“De drukkers zouden hetzelfde krijgen als onze andere medewerkers. Het is treurig en onverantwoordelijk dat de FNV er dan voor kiest juist bij ons en juist voor de zaterdagkrant acties te organiseren.”

    • Eva Smal