PSV en FC Groningen strijden morgen om een lelijk eendje: de Supercup

De allereerste winnaar van de JCS was PSV in 1996 na een 3-0 zege op kampioen Ajax in diens nieuwe Arena. Foto ANP

Vooraf is het spannendste aan al weer de 20e editie van de Johan Cruijff Schaal morgen dat de KNVB kwaad bloed zet met onhandige kaartverkoop. De supercup, ach: het lelijke eendje onder de voetbalprijzen. Morgen zit er geen hond in de Arena, en toch is die pot morgen de moeite van het kijken waard.

Beetje gechargeerd natuurlijk: de voetbalbond hoopt toch op zo’n 25.000 toeschouwers, waar de voorgaande jaren ruim 40.000 mensen werden getrokken. Met de nadruk op toeschouwers, want supporters zijn er nauwelijks. Bekerwinnaar FC Groningen hoopt met man en macht op vierduizend meereizende fans, landskampioen PSV had twee weken geleden pas 1.100 kaarten verkocht maar de supportersvereniging gokt morgen toch op drieduizend lieden.

Tsja, dat doet die KNVB ook niet bepaald handig. De bond heeft blijkbaar last van een computer says ‘no’ euvel en supportersverenigingen uit zowel Groningen als Eindhoven beklagen zich over gegoochel met ticketprijzen. Zo krijgen relaties van de bond ze (bijna) cadeau en gaan de prijzen voor de bij clubs aangesloten fans minstens een keer over de kop. Bovendien weet iedereen dat de KNVB elk jaar wanhopig jeugdteams, scholieren en amateurvoetballers binnenfietst om toch een beetje bezetting op de 53.000 stoeltjes te krijgen.

Foto ANP / Koen van Weel

Met de internationals Tjaronn Chery en Georginio Wijnaldum (R) raakten Groningen en PSV deze zomer hun veel scorende ‘nummer 10’ kwijt. Foto ANP / Koen van Weel

Maar dan nu het sportieve aspect

Want het gaat natuurlijk om het spelletje. We hebben twee teams die - als het goed is - toch behoorlijk hongerig zijn. PSV werd sinds járen weer eens landskampioen en zal behalve aan die prijs direct een vervolg geven een signaal willen afgeven: aanvoerder en sterspeler vertrokken, maar nog steeds een sterk geheel.

Met een beetje fantasie zou je zelfs kunnen zeggen dat PSV - al negen keer winnaar van de supercup - heel graag la décima zal willen volbrengen.

FC Groningen won met de KNVB Beker afgelopen seizoen zelfs z’n eerste grote prijs ooit. En waar PSV het vaakst van alle clubs de strijd om de supercup won, is het voor de noorderlingen hun debuut in de ooit als PTT Telecom Cup in het leven geroepen (1991) prestigestrijd. Ook de ploeg van hoofdcoach Erwin van de Looi raakte twee belangrijke spelers kwijt en zal met zes Europa League-wedstrijden in het verschiet willen weten waar het staat tegen een ploeg van Europees kaliber.

 • Phillip Cocu verloor uit zijn kampioensteam natuurlijk Memphis Depay die vorig seizoen goed was voor 25 goals. Ook moet PSV op sleeptouw worden genomen door een nieuwe aanvoerder want ook Georginio Wijnaldum (16 goals) vertrok. Van de Looi liet Tjaronn Chery (15 goals) gaan en ook hij zag z’n luitenant, in de persoon van Maikel Kieftenbeld, vertrekken.
 • Niet pikant, maar wel smaakvol detail is dat FC Groningen PSV-jeugdproduct Abel Tamata overnam. Hij kwam in Eindhoven tot 18 duels in het eerste, maar kreeg deze zomer te horen niet meer nodig te zijn aldaar.
 • De groenwitten treden mogelijk aan met de gisteren van PEC Zwolle overgenomen aanvaller Jesper Drost, die toevalligerwijs vorig jaar ten koste van Ajax de Johan Cruijff Schaal nog won. Bryan Linssen, vorig seizoen 10 goals en 8 assists bij Heracles, zal zeker spelen. Dat kunnen we van Eric Botteghin niet zeggen: Feyenoord trekt hard aan de centrale verdediger.
 • Bij PSV kunnen we de belangrijkste aankopen Davy Pröpper, Gaston Pereiro en Maxime Lestienne verwachten. Andres Guardado is vers terug van de door zijn Mexico gewonnen Gold Cup en wordt waarschijnlijk rust gegund.
  Foto ANP / Olaf Kraak

  PEC Zwolle liet vorig jaar tegen Ajax zien dat de strijd om de JCS leuk en verrassend kan zijn: 0-1. Foto ANP / Olaf Kraak

  Moet je dat dan willen, die schaal winnen?

  Ja. Tuurlijk! Een prijs is een prijs en daar zou geen enkele (zichzelf respecterende) club, alsmede speler, z’n neus voor moeten ophalen. Het is wel typisch dat noch de supercup noch het bekertoernooi in ons land tot volle wasdom komt, waar dat in andere landen die evenzogoed voetbalgek zijn wél als zodanig gecultiveerd is.

  Het winnen van de supercup is historisch gezien zowel gunstig als ongunstig voor de titelaspiraties. PSV won ‘m het vaakst (9) maar is er dan ook vervolgens het beste in om die goede seizoensstart niet om te zetten in een uiteindelijk landskampioenschap: zes keer ging het mis. Ajax won acht keer en werd daarop vijf maal kampioen.

  FC Groningen hoeft over dat soort trivia helemaal niet na te denken en kan morgen gewoon lekker op voor de tweede prijs in drie maanden tijd. Net zoals PEC Zwolle vorig jaar met succes deed.

  De strijd om de Johan Cruijff Schaal morgen om 18.00 uur live op FOX (open net).

  En dan verder nog…

 • Het NK Atletiek in het Olympisch Stadion is bezig met morgen de slotdag. Met vanavond onder meer de finales 200m sprint en morgen de estafettes.
 • Het wielerpeloton gaat een week na de Tour al wer de Spaanse bergen in. De voorlaatse klassieker van het seizoen staat op het program: Clásica San Sebastián. Met onder meer Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk aan de start.
 • En in Polen gaat de plaatselijek etappekoers van start. Geen kinderachtige wedstrijd met deelname van onder anderen Robert Gesink, Jurgen Van den Broeck, Fabio Aru en Marcel Kittel, die het weer eens mag gaan proberen.
  • Jules Seegers